Φιλοσοφικά ερωτήματα που δεν θα απαντηθούν ποτέ (part 1)

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Στο πρώτο μέρος αυτού το άρθρου, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα αναπάντητα φιλοσοφικά ερωτήματα της ανθρώπινης φύσης. Αξίζει να προβληματιστεί ο καθένας από εμάς και να ακονίσει τη σκέψη του.

 

Γιατί υπάρχει κάτι και όχι το τίποτα;

8 Great Philosophical Questions That We'll Never Solve

Η παρουσία μας στο σύμπαν είναι κάτι πάρα πολύ παράξενο για να το περιγράψουμε με λέξεις. Η  καθημερινότητά μας, μας κάνει να θεωρούμε την ύπαρξή μας ως κάτι αυτονόητο – αλλά αν αφήσουμε αυτόν τον εφησυχασμό και εισέλθουμε σε μια βαθιά κατάσταση της υπαρξιακής συνειδητοποίησης, ρωτάμε: Γιατί είναι όλα αυτά τα πράγματα εκεί στο σύμπαν , και γιατί διέπονται από εξαιρετικά ακριβείς νόμους; Ζούμε σε έναν κόσμο με τέτοια πράγματα όπως οι σπειροειδείς γαλαξίες, το βόρειο σέλας, τα δάση, το σπίτι μας κλπ. Και όπως  σημειώνει ο Σον Κάρολ. “Τίποτα για στη σύγχρονη φυσική δεν εξηγεί γιατί έχουμε αυτούς τους νόμους και όχι κάποιους εντελώς διαφορετικούς νόμους. Ένα λάθος που θα μπορούσε να είναι σε θέση να αποφευχθεί, αν έπαιρναν τους φιλοσόφους πιο σοβαρά”.Και όσο για τους φιλοσόφους, καταλήγουν με την ανθρώπινη αρχή – η ιδέα ότι το σύμπαν μας εμφανίζεται με τον τρόπο που το κάνει, λόγω της παρουσίας μας ως παρατηρητές μέσα σε αυτό.

Είναι το σύμπαν πραγματικό;

8 Great Philosophical Questions That We'll Never Solve

Αυτό είναι το κλασικό καρτεσιανό ερώτημα. Πώς ξέρουμε ότι αυτό που βλέπουμε γύρω μας είναι η πραγματικότητα, και όχι κάποια μεγάλη ψευδαίσθηση που διαιωνίζεται από μια αόρατη δύναμη;

Πιο πρόσφατα, το ζήτημα έχει διαμορφωθεί ως το πρόβλημα του “εγκεφάλου σε μια δεξαμενή” ,  ή το επιχείρημα της προσομοίωσης. Και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αλήθεια ότι είμαστε τα προϊόντα μια περίτεχνης προσομοίωσης. Ένα βαθύτερο ερώτημα που τίθεται, επομένως, είναι αν ο πολιτισμός που εκτελεί την προσομοίωση είναι επίσης σε μια προσομοίωση. Επιπλέον, μπορεί να μην είμαστε αυτοί που νομίζουμε ότι είμαστε.  Αυτό το φιλοσοφικό αίνιγμα μας υποχρεώνει επίσης να αξιολογούμε εκ νέου τι εννοούμε με τον όρο “πραγματικότητα”. Οι ρεαλιστές υποστηρίζουν ότι εάν το σύμπαν γύρω μας Λογικό (σε αντίθεση με το να είναι ονειρικό, ασυνάρτητο, ή άνομο), τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να το αποδεχτούμε ως πραγματικό και γνήσιο. Ή ίσως, όπως είπε ο Cipher μετά το φαγητό ενός  κομματιού προσομοιωμένης μπριζόλας του Matrix “Η άγνοια είναι ευτυχία.”

Τι είναι οι αριθμοί;

8 Great Philosophical Questions That We'll Never Solve

Χρησιμοποιούμε αριθμούς κάθε μέρα, αλλά αν κάνουμε ένα βήμα πίσω, τι είναι οι αριθμοί στην πραγματικότητα – και γιατί  κάνουν μια τέτοια καλή δουλειά βοηθώντας μας , να εξηγήσουμε το σύμπαν (όπως οι Νευτώνειοι νόμοι); Οι Μαθηματικές δομές μπορεί να αποτελούνται  από αριθμούς, σύνολα, ομάδες, και σημεία – αλλά είναι πραγματικά αντικείμενα, ή μήπως απλά περιγράφουν τις σχέσεις που υπάρχουν απαραιτήτως σε όλες τις δομές; Ο Πλάτων υποστήριξε ότι οι αριθμοί είναι πραγματικοί (δεν έχει σημασία ότι δεν μπορούμε να τους δούμε), αλλά οι φορμαλιστές επέμειναν ότι είναι απλώς τυπικά συστήματα (σαφώς καθορισμένες κατασκευές της αφηρημένης σκέψης που βασίζονται στα μαθηματικά). Αυτό είναι ουσιαστικά ένα οντολογικό πρόβλημα, όπου μένουμε αμήχανοι σχετικά με την πραγματική φύση του σύμπαντος και οι οποίες πτυχές του, είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα ή πραγματικότητα.

Ποιο είναι το απόλυτο ηθικό σύστημα;

8 Great Philosophical Questions That We'll Never Solve

Ουσιαστικά, εμείς δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε μεταξύ σωστών και λάθος πράξεων. Σε κάθε δεδομένη στιγμή στην ιστορία, ωστόσο, φιλόσοφοι, θεολόγοι και οι πολιτικοί θα ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει τον καλύτερο τρόπο για να αξιολογήσουν τις ανθρώπινες πράξεις και να δημιουργήσουν τον πιο δίκαιο κώδικα δεοντολογίας. Αλλά ποτέ δεν είναι τόσο εύκολο.

Η ζωή είναι πάρα πολύ περίπλοκη για να υπάρχει κάτι σαν μια οικουμενική ηθική. Ο χρυσός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να φερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να μας φέρονται, αλλά παραβλέπει την ηθική αυτονομία και δεν αφήνει περιθώρια για την επιβολή της δικαιοσύνης (όπως η φυλάκιση των εγκληματιών), και μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει την καταπίεση (Ο Immanuel Kant ήταν μεταξύ των πιο ένθερμων επικριτών.) Επιπλέον, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα απλοποιημένο κανόνα που δεν προβλέπει πιο σύνθετα σενάρια. Για παράδειγμα, θα πρέπει οι λίγοι να γλιτώσουν για να σώσουν τους πολλούς; Ποιος έχει περισσότερη αξία; ένα ανθρώπινο μωρό ή μια αγέλη πιθήκων; Και όπως  έχουν δείξει οι νευροεπιστήμονες, η ηθική δεν είναι μόνο ένα πολιτιστικά ριζωμένο πράγμα, είναι επίσης ένα μέρος της ψυχολογία μας (το πρόβλημα του Trolly είναι η καλύτερη απόδειξη). Στην καλύτερη περίπτωση, μπορούμε μόνο να πούμε ότι η ηθική είναι κανονιστική, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η αίσθησή μας του σωστού και του λάθους θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

 

Previous Article

Αποφθέγματα του μεγάλου θεατράνθρωπου και στοχαστή Μπερτολτ Μπρεχτ

Next Article

Δημήτρης Λιαντίνης – “Η Φιλοσοφική Θεώρηση του Θανάτου”

Διαβάστε επίσης: