Φαντάσματα του παρελθόντος του γαλαξία μας

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

 

Ένα παράδοξο γεγονός για τη γαλαξιακή αστρονομία είναι ότι γνωρίζουμε περισσότερα για τους άλλους γαλαξίες από ότι για τον δικό μας. Το ηλιακό μας σύστημα δεν βρίσκεται σε καλή τοποθεσία για να μπορέσουμε να μάθουμε αυτά που θέλουμε. Η προέλευση του γαλαξία μας παραμένει μυστηριώδεις, αλλά ίσως να βρέθηκε ένας τρόπος για να μάθουμε περισσότερα.

Μια ομάδα από Ιταλούς και Ισπανούς αστρονόμους ήταν οι πρώτοι που μελέτησαν το σφαιρικό σύμπλεγμα αστέρων που λέγεται Ε3, λεπτομερώς. Τα σφαιρικά συμπλέγματα είναι σφαιρικές ομάδες αστέρων που συνήθως δημιουργούνται ταυτόχρονα, οπότε έχουν περίπου την ίδια ηλικία. Η ομάδα ανακάλυψε ένα πολύ παλιό σύστημα που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο με το γαλαξία μας, και του οποίου η χημική σύσταση ήταν πολύ πιο πλούσια από ότι περιμέναμε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν σε μια εργασία με τίτλο “Ghosts of Milky Way’s past” στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

“Το σφαιρικό αυτό σύμπλεγμα, και μερικά άλλα τέτοια, είναι “φαντάσματα” γιατί φαίνονται να είναι στο τελευταίο στάδιο της ύπαρξης τους, και λέμε “από το παρελθόν” γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλα σε ηλικία,” είπε ο Carlos de la Fuente Marcos, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, σε δήλωση του. “Σχηματίστηκαν όταν ο γαλαξίας μας ήταν ακόμα νεογέννητος, πριν από 13.000 εκατομμύρια χρόνια.”

“Σε αντίθεση με άλλα τυπικά συμπλέγματα αστέρων, που περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια από αστέρες, το αντικείμενο που μελετήσαμε εμείς περιείχε μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες άστρα.”

Ο ήλιος μας ανήκει στην τελευταία γενιά αστέρων, που περιγράφονται ως πλούσια σε μέταλλα, επειδή ένα μικρό ποσοστό της μάζας τους αποτελείται από στοιχεία πιο βαριά από το υδρογόνο και το ήλιο. Αρχαιότερα άστρα τείνουν να είναι φτωχά σε μέταλλα, όμως η χημική σύσταση του συγκεκριμένου σφαιρικού νεφελώματος δείχνει ότι τα άστρα του έχουν το 20 τοις εκατό της μεταλλικότητας του ήλιου. Η ανακάλυψη αυτή υποδεικνύει ότι ο μεταλλικός εμπλουτισμός ξεκίνησε πολύ νωρίς στην ιστορία του γαλαξία μας.

Αυτή η χημική σύνθεση είναι κοινή σε όλα τα άστρα που είναι μέλη αυτού του συμπλέγματος. “Αυτό είναι χαρακτηριστικό ενός αντικειμένου που δημιουργήθηκε ταυτόχρονα, σε ένα ενιαίο “επεισόδιο”, όπως αυτό που εικάζουμε ότι συνέβη όταν γεννήθηκε ο γαλαξίας μας: πολύ μεγάλα συμπλέγματα αστέρων ( που περιείχαν εκατομμύρια αστέρων) σχηματίστηκαν, αλλά αυτό που έχει απομείνει από αυτά σήμερα είναι αντικείμενα όπως το Ε3, φαντάσματα από ένα μακρινό παρελθόν.” όπως είπε ο De la Fuente Marcos.

Η ομάδα θα συνεχίσει να μελετάει το σύμπλεγμα το 2016 με τη ελπίδα να απαντήσει περισσότερα ερωτήματα για την προέλευση αυτού του συναρπαστικού αντικειμένου.

photo credit: The globular cluster E 3 (center). by DSS/STScI/UDS/CNRS

Previous Article

Τα δαχτυλίδια του Κρόνου και η Τηθύς σε εκπληκτική φωτογραφία

Next Article

Το ολογραφικό Σύμπαν και το πείραμα του Fermilab

Διαβάστε επίσης: