Ένα Βήμα Πιο Κοντά Στην Πλήρη Θεραπεία Του Ιού Του AIDS.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του ιού του AIDS βρίσκεται πλέον η επιστήμη, καθώς μετά από χρόνια έρευνας, ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Temple στην Πενσυλβάνια, χρησιμοποιώντας τεχνικές επεξεργασίας των γονιδίων, κατόρθωσε να εξαλείψει τον ιό από ανθρώπινα κύτταρα.

Τα επιτυχή πειράματα πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο, αλλά η επιστημονική ομάδα δηλώνει σίγουρη ότι η θεραπεία θα μπορούσε να δοκιμαστεί στον άνθρωπο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Σε μία μελέτη του 2014, οι ερευνητές με επιτυχία κατάφεραν να αφαιρέσουν το DNA του ιού HIV από τα φυσιολογικά κύτταρα του ανθρώπου.

Αυτή τη φορά, χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνολογία για να αφαιρέσουν το γονιδίωμα του ιού από τα T-κύτταρα που έχουν προσβληθεί, και που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, η επιστημονική ομάδα πήρε  αίμα από άτομα που ζουν με τον ιό HIV. Προχώρησαν σε καλλιέργεια των Τ-κύτταρων στο εργαστήριο, και στη συνέχεια εφάρμοσαν θεραπεία με την Crispr/Cas9  μέθοδο επεξεργασίας των γονιδίων, στην οποία μια στοχευμένη πρωτεΐνη χρησιμοποιεί ένζυμα για να αφαιρέσει γενετικές αλληλουχίες (στην περίπτωση αυτή, HIV DNA) από τα κύτταρα.

Τα αποτελέσματά τους απέδειξαν ότι, χρησιμοποιώντας αυτή τη θεραπεία, είναι πλέον εφικτή τόσο η οριστική εεξάλειψη του ιού όσο και η πρόληψη της εκ νέου μόλυνσης των κυττάρων.

Μολονότι η Crispr/Cas9 μέθοδος επεξεργασίας των γονιδίων είναι ένα σημαντικό πεδίο για ιατρικούς ερευνητές, υπάρχουν φόβοι ότι η διαδικασία θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις πέρα από τα όρια των κυττάρων, με αποτέλεσμα άλλα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά λεπτομερή έρευνα του γονιδιώματος, για να αναλύσει τα  κύτταρα που υπέστησαν επεξεργασία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συνέχισαν να αναπτύσσονται και να λειτουργούν κανονικά, και δεν φαίνεται να εμφανίζουν καμία απολύτως παρενέργεια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Kamel Khalili « η μελέτη έχει τεράστιες ”δυνατότητες” και τα ευρήματα είναι σημαντικά σε πολλαπλά επίπεδα ». Μιλώντας στο « The Telegraph », σημείωσε : « Με βάση τα πορίσματα που έχουμε μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς ».

H αναλυτική εκπόνηση της μελέτης έχει δημοσιευθεί στο υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό  Scientific Reports.

 

Image© NDREJ ISAKOVIC / AFP / Getty Images

 

 

Previous Article

Αστρονόμοι ανακάλυψαν το πρώτο άστρο με ατμόσφαιρα σχεδόν εξ ολοκλήρου από οξυγόνο

Next Article

Βρέθηκε ένας πανέμορφος πράσινος κομήτης στον ουρανό που είναι 100 φορές πιο φωτεινός απ ότι περιμέναμε

Διαβάστε επίσης: