Ένα μωράκι από την Κίνα κλαίει εντός των βομβαρδισμένων ερειπίων στον σιδηροδρομικό σταθμό της Σαγκάης

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η φωτογραφία έγινε γνωστή ως πολιτιστικό δρώμενο, αποδεικνύοντας τις ιαπωνικές φρικαλεότητες του πολέμου στην Κίνα. Τραβήχτηκε λίγα λεπτά μετά από μια ιαπωνική αεροπορική επίθεση κατά αμάχων κατά τη διάρκεια της Μάχη της Σαγκάης. Ο φωτογράφος H. S. “Newsreel” Wong, δεν βρήκε την ταυτότητα και το φύλο του τραυματισμένου παιδιού, του οποίου η μητέρα ήταν νεκρή σε κοντινή απόσταση. Μία από τις πιο αξέχαστες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν ποτέ, και ίσως η πιο διάσημη σκηνή της δεκαετίας του 1930, η εικόνα καλλιεργεί μίσος λόγω της ιαπωνικής βίας προς την Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της μάχης της Σαγκάης, μέρος του δεύτερου Σινο-ιαπωνικού πολέμου, οι ιαπωνικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη Σαγκάη, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Κίνας. Ο Wong κατέβηκε από την ταράτσα στο δρόμο, όπου πήρε στο αυτοκίνητό του και οδήγησε γρήγορα προς το ερειπωμένο σιδηροδρομικό σταθμό. Ο ίδιος στο μακελειό και την σύγχηση που του προκάλεσε ανέφερε: 

“Ήταν ένα φρικτό θέαμα. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να σηκωθούν. Νεκροί και τραυματίες ήταν σκορπισμένοι σε όλη την πλατφόρμα. Μόνο η δουλειά μου με βοήθησε να ξεχάσω ό, τι είδα. Σταμάτησα να ρυθμίζω τη μηχανή. Παρατήρησα ότι τα παπούτσια μου ήταν εμποτισμένα με αίμα. Περπάτησα σε όλη τη σιδηροδρομική γραμμή, βλέποντας τη φλεγόμενη γέφυρα. Τότε είδα έναν άνδρα να κουβαλάει ένα μωρό προσπαθώντας να το μεταφέρει στην πλατφόρμα. Γύρισε πίσω για να πάρει άλλο ένα τραυματισμένο παιδί. Η μητέρα ήταν νεκρή πάνω στις γραμμές. Όπως τραβούσα τις εικόνες, άκουσα τον ήχο των αεροπλάνων που επέστρεφαν. Γρήγορα, κατανάλωσα το τελευταίο φιλμ τραβώντας το μωρό. Έτρεξα προς το παιδί, ήθελα να το μεταφέρω με ασφάλεια, αλλά ο πατέρας επέστρεψε. Οι βομβιστές πέρασαν από πάνω. Δεν πολιόρκησαν ξανά.”

 

The baby on a stretcher, receiving first aid.

 

Η επίθεση αυτή, κόστισε τη ζωή 200 ανθρώπων

 

Previous Article

29 ιστορικοί επιστήμονες σε μία φωτογραφία, στο συνέδριο του Solvay το 1927

Next Article

Τα επιμηκυμένα κεφάλια των Mangbetu

Διαβάστε επίσης: