Έμβρυα θηλαστικών ωρίμασαν για πρώτη φορά στο διάστημα

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ένα Κινέζικο πείραμα έδειξε για πρώτη φορά ότι έμβρυα θηλαστικών μπορούν να ωριμάσουν σε συνθήκες διαστήματος. Το πείραμα, που έγινε πάνω στον Κινέζικο δορυφόρο SJ-10, περιελάμβανε περισσότερα από 6.000 έμβρυα ποντικιών σε ένα αυτόνομο θάλαμο. Φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας έδειξαν ότι κάποια από τα έμβρυα αναπτύχθηκαν και μετατράπηκαν σε βλαστοκύστες μέσα σε 96 ώρες από την στιγμή της εκτόξευσης.

Ο δορυφόρος SJ-10 εστάλη στο διάστημα στις 6 Απριλιου του 2016, και πλέον έχει γυρίσει πίσω στη Γη. Οι ερευνητές επανέκτησαν την κάψουλα του πειράματος, συμπεριλαμβανομένων και των εμβρύων, τα οποία θα μεταφερθούν στο Πεκίνο για να αναλυθούν από την Κινεζική Ακαδημία των Επιστημών.

“Το ανθρώπινο είδος έχει ακόμα πολύ καιρό μπροστά του πριν δημιουργήσει αποικίες στο διάστημα. Όμως πριν από αυτό, πρέπει να εξακριβώσουμε αν είναι δυνατό για μας να επιβιώσουμε και να αναπαραχθούμε στο περιβάλλον του διαστήματος, όπως το κάνουμε στη Γη,” δήλωσε ο καθηγητής Duan Enkui, κύριος ερευνητής του πειράματος, στην China Daily.

“Τώρα, επιτέλους αποδείξαμε ότι το πιο κρίσιμο βήμα της αναπαραγωγής μας – η αρχική εμβρυακή ανάπτυξη – είναι δυνατόν να συμβεί στο περιβάλλον του διαστήματος.”

vlastokittara

Mouse embryos that developed into blastocyst 80 hours after the launch. Institute of Zoology, CAS/China Daily

Τη στιγμή της εκτόξευσης, τα έμβρυα ήταν στο στάδιο δύο κυττάρων της εμβρυογένεσης, που συμβαίνει δύο μέρες μετά την γονιμοποίηση του ωαρίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο διάστημα, τα γονιμοποιημένα ωάρια αναπτύχθηκαν σε βλαστοκύστες, ένα στάδιο στο οποίο η διαφοροποίηση των κυττάρων και οι δομικές αλλαγές έχουν ήδη συμβεί. Αυτό είναι και το στάδιο στο οποίο τα ανθρώπινα έμβρυα εμφυτεύονται στην τεχνητη γονιμοποίηση in-vitro.

Τα ευρήματα του δορυφόρου SJ-10 υποδεικνύουν ότι τα έμβρυα θηλαστικών μπορούν όντως να αναπτυχθούν στο διάστημα, όμως αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι θα συνέβαινε το ίδιο και με ανθρώπινα έμβρυα. Και φυσικά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός εμβρύου και της υγιούς γέννησης ενός θηλαστικού στο διάστημα. Τα αποτελέσματα ωστόσο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Previous Article

Πόση χωρητικότητα θα είχε ο εγκέφαλος μας, αν ήταν υπολογιστής;

Next Article

Νέα αποστολή στο δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, ίσως τρυπήσει κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια

Διαβάστε επίσης: