Η εκπληκτική έκθεση ανθρώπινων σωμάτων “Body Worlds”

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Το “Body Worlds” είναι μία έκθεση, που περιοδεύει σε διάφορα μέρη του πλανήτη, και μας δείχνει τα ανθρώπινα όργανα και μέρη του σώματος. Πολλά από τα εκθέματα είναι αληθινά, όπως το δέρμα ή κάποια όργανα, τα οποία διατηρούνται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται plastination. Το Plastination είναι «μια διαδικασία στην οποία χρησιμοποιείται η γνώση της ανατομίας και η σύγχρονη χημεία.» Την εφήυρε ο Γερμανός Gunther Von Hagens στα τέλη της δεκαετίας του 70, για να διατηρήσει το ανθρώπινο σώμα από την αποσύνθεση.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο σκοπός και η αποστολή της, είναι η εκπαίδευση των πολιτών για το ανθρώπινο σώμα, που οδηγεί σε καλύτερη επίγνωση της υγείας. Όλα τα μέλη είναι από ανθρώπους που δώρισαν το σώμα τους για “plastination” μέσω ενός προγράμματος δωρεάς σώματος.

Για την παραγωγή δειγμάτων, ο von Hagens απασχολεί 340 άτομα σε πέντε εργαστήρια σε τρεις χώρες, την Κίνα, τη Γερμανία και το Κιργιστάν. Κάθε εργαστήριο είναι κατηγοριοποιημένο ανά ειδικότητα, με το εργαστήριο της Κίνας να εστιάζει σε δείγματα ζώων. Ένα από τα πιο δύσκολα δείγματα που φτιάχτηκαν ήταν της καμηλοπάρδαλης.

Το δείγμα πήρε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί – δέκα φορές περισσότερο από ό, τι χρειάζεται για να προετοιμαστεί ένα ανθρώπινο σώμα. Δέκα άνθρωποι χρειάστηκαν για να μετακινήσουν την καμηλοπάρδαλη, διότι το τελικό βάρος του (όπως σε όλα τα δείγματα μετά το plastination) είναι ίσο με το ζώο, πριν πεθάνει.

Περισσότερα από 200 δείγματα πραγματικών ανθρώπινων οργάνων και συστημάτων παρουσιάζονται, κάποια από τα οποία δείχνουν διάφορες ιατρικές καταστάσεις. Μερικά από τα δείγματα, όπως το Tai Chi Man, επιδεικνύει επεμβάσεις, και περιλαμβάνει την προσθετική όπως οι τεχνητές αρθρώσεις του ισχίου ή οι καρδιακές βαλβίδες. Παρουσιάζεται επίσης μία κίρρωση ήπατος, και οι πνεύμονες ενός καπνιστή και μη καπνιστής, τοποθετημένα δίπλα-δίπλα.

 

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Τόκιο το 1995. Έκτοτε έχει φιλοξενηθεί σε περισσότερα από 50 μουσεία και χώρες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

 

Previous Article

Ενθυμούμενος την λήθη

Next Article

Η εκπαίδευση, για να γίνει ο πρώτος καλλιτέχνης του διαστήματος (photo story)

Διαβάστε επίσης: