Η δραστηριότητα του εγκεφάλου μας είναι τόσο μοναδική όσο τα δακτυλικά αποτυπώματα

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό από το άλλο, ακόμα και τα δίδυμα έχουν σημαντικές διαφορές. Αυτή η παραλλαγή δεν περιορίζεται μόνο σε ό, τι μπορούμε να δούμε, αλλά εκτείνεται και σε ό, τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι το μοτίβο της δραστηριότητας του εγκεφάλου από το ένα άτομο στο άλλο, είναι αρκετά διαφορετική, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ατόμων σε ένα παρόμοιο τρόπο με τη χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Συγκρίνοντας τα εγκεφαλογραφήματα 126 εθελοντών χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), οι ερευνητές μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ οι συμμετέχοντες είτε αναπαύονταν είτε έκαναν διάφορες εργασίες, όπως να προσπαθούν να κρατήσουν στοιχεία στο μυαλό τους, ακούγοντας μια ιστορία, ή να λύνουν μαθηματικά προβλήματα . Οι επιστήμονες ήταν σε θέση στη συνέχεια να ταιριάξουν με επιτυχία την εγκεφαλική δραστηριότητα του ατόμου, ακόμη και αν είχαν ληφθεί σε μια διαφορετική ημέρα ή κατά τη διάρκεια μιας εργασίας.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα «χάρτη» της νευρωνικής δραστηριότητας με τη διαίρεση του εγκεφάλου σε 268 ξεχωριστές περιοχές. Στη συνέχεια, κοίταξαν να δουν ποιες περιοχές έδειξαν κοινη δραστηριότητα, ανεξάρτητα με το τι εργασία έκανε το κάθε άτομο. Αποδεικνύεται ότι αυτός ο χάρτης δρα σαν ένα δακτυλικό αποτύπωμα και αλλαγών για κάθε άτομο. Κατάφερνα να προσδιορίσουν σωστά τους ανθρώπους με βάση την ηρεμία του εγκεφάλου τους με 98% ακρίβεια, και από την σαρώσεις με ενεργό δραστηριότητα με ένα ελαφρώς χαμηλότερο, αλλά ακόμα εντυπωσιακό με ακρίβεια 80-90%.

Αλλά τα ευρήματά τους δεν σταμάτησαν εκεί. Ενώ κοιτάζοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα μεταξύ των προμετωπιαίου και βρεγματικού λοβού οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι με την ισχυρότερη δραστηριότητα μεταξύ των περιοχών σκόραρε πιο πολύ στα τεστ νοημοσύνης.

Οι ερευνητές ήταν προσεκτικοί, ωστόσο και τόνισαν ότι αυτές οι απεικονίσεις του εγκεφάλου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα πιο παραδοσιακά τεστ νοημοσύνης που βασίζονται στο γραπτό. “Κανείς από εμάς δεν θα συνιστούσε μια εγκεφαλική σάρωση σε σχέση με ένα παραδοσιακό τεστ IQ,” Ο Emily Finn, ο οποίος σύνταξε τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, δήλωσε στο BBC:  “Αυτή είναι μόνο η απόδειξη της ιδέας ότι ο κάθε εγκέφαλος είναι διαφορετικός από τον άλλο.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογές στη θεραπεία ατόμων με ψυχική ασθένεια. Ένα αρχείο της δραστηριότητας του εγκεφάλου του ασθενούς, θα μπορούσε στη συνέχεια να είναι σε θέση να προσαρμόσει τις θεραπείες που απαιτούνται ειδικά φάρμακα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση σκευασμάτων που δεν προσφέρουν ίαση.

Previous Article

H πρώτη δημοσίευση από την αποστολή Horizons Mission

 

Διαβάστε επίσης: