Δορυφόρος της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος θα μετράει τη φωτοσύνθεση των φυτών

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε σχέδια για να φτιάξει και να στείλει σε τροχιά ένα δορυφόρο που θα μετράει την αμυδρή λάμψη που εκπέμπουν τα φυτά καθώς φωτοσυνθέτουν. Ο νέος δορυφόρος θα συμπληρώσει μια σειρά αποστολών που ήδη μετράνε και μελετούν τα βιολογικά συστήματα που κυβερνάνε τον πλανήτη μας. Ο Fluorescence Explorer ή FLEX, όπως θα είναι το όνομα του, θα είναι ο όγδοος δορυφόρος των αποστολών Earth Explorer της ESA που λαμβάνει το πράσινο φως από τα κράτη μέλη.

Ο δορυφόρος, που θα εκτοξευθεί το 2022, αναμένεται να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες πάνω στην υγεία των φυτών, βοηθώντας τους επιστήμονες να καταλάβουν πως ο άνθρακας κινείται μέσα στα οικοσυστήματα καθώς επίσης και το πως η φωτοσύνθεση επιδρά στους κύκλους του άνθρακα και του νερού. Θα τα κάνει όλα αυτά χρησιμοποιώντας ένα μετρητή φάσματος για να μετρήσει τον αμυδρό φθορισμό που τα φυτά εκπέμπουν όταν φωτοσυνθέτουν. Θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-3, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν θερμικούς και και οπτικούς ανιχνευτές για να παρέχουν επιπρόσθετες μετρήσεις.

Καθώς τα φυτά φωτοσυνθέτουν, μετατρέποντας σάκχαρα, νερό και διοξείδιο του άνθρακα σε ενέργεια, εκπέμπουν πολύ μικρές ποσότητες φωτός. Και άλλοι δορυφόροι μπόρεσαν να το εντοπίσουν στο παρελθόν, καθώς τα φυτά ακτινοβολούν σε μήκη κύματος μεταξύ 640 και 800 νανόμετρων, όμως ο FLEX θα είναι πολύ πιο ευαίσθητος σε αυτές τις εκπομπές. Αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν την υγεία των σοδειών και των φυτών, εξετάζοντας εάν πιέζονται στα όρια τους, κοιτώντας την αποδοτικότητα της φωτοσύνθεσης τους. Έτσι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα στοιχεία θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την διαδικασία καθώς στο μέλλον θα χρειαστεί να ταΐσουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.

“Ο FLEX θα μας δώσει νέες πληροφορίες πάνω στην αποδοτικότητα των φυτών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν την αγροτική διαχείριση και για την ανάπτυξη μιας διαχειρίσιμης βιοοικονομίας”, εξηγεί ο Jan Woerner, γενικός διευθυντής της ESA. “Έτσι θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το οικοσύστημα μας. Με την έγκριση της αποστολής του FLEX, τα κράτη μέλη της ESA συνεχίζουν να δείχνουν έμπρακτα την αποφασιστικότητα τους να παρέχουν απαραίτητες πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα για να καταλάβουμε καλύτερα τον πλανήτη μας και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στην κοινωνία.”

Οι αποστολές Earth Explorer ξεκίνησαν το 2009, και περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα δορυφόρων που μετράνε πολλές από τις διαδικασίες της Γης. Ο δορυφόρος GOCE, για παράδειγμα, μελετάει το βαρυτικό πεδίο της Γης, ενώ ο SMOS μετράει την συγκέντρωση αλατιού στους ωκεανούς και την υγρασία του χώματος. Άλλοι δορυφόροι έχουν σχεδιαστεί για να υπολογίζουν το πάχος των πολικών πάγων και το πως ο άνεμος κινείται στη Γη, ενώ ένας άλλος μετράει την συγκέντρωση του αποθηκευμένου άνθρακα στα δάση του πλανήτη.

Previous Article

Η NASA σχεδιάζει ανθρωπόμορφα ρομπότ για αποστολή στον Άρη

Next Article

Εκπληκτικό σύννεφο ουράνιου τόξου στο Τζαμαϊκανό Ουράνο

Διαβάστε επίσης: