Αν η Γη καταστραφεί θα μπορέσει το διαστρικό ταξίδι να είναι σωτηρία μας;

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Πολλοί κλιματολόγοι υποστηρίζουν ότι ίσως είναι πολύ αργά για να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή, και είναι απλά θέμα χρόνου να πάψει πλέον η Γη να είναι κατοικήσιμη. Ένα αντίστοιχο σενάριο πραγματεύεται και η πρόσφατη ταινία Interstellar του Christopher Nolan, στην οποία η Γη έχει πλήγεί ανεπανόρθωτα από την κλιματική αλλαγή και η ανθρωπότητα προσπαθεί να βρει τον τρόπο να μετοικήσει σε έναν άλλο πλανήτη.Πόσο ρεαλιστικό όμως θα ήταν κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα; Αν το κλίμα της Γης φτάσει σε τόσο κακά επίπεδα θα μπορέσει η ανθρωπότητα να δραπετεύσει και να συνεχιστεί σε έναν άλλο πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος;

Για να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ένα τέτοιο ερώτημα θα χρειαστούμε βοήθεια από τους νόμους της φυσικής και της μηχανικής.

Η φύση μας έχει δώσει ένα όριο ταχύτητας, που το αποκαλούμε την ταχύτητα του φωτός ­ περίπου 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο ­ επειδή παρατηρήσαμε για πρώτη φορά αυτό το φαινόμενο μελετώντας τις ιδιότητες του φωτός. Οπότε αν παίρνει στο φως 1 χρόνο για να φτάσει κάπου, δεν μπορούμε εμείς να φτάσουμε εκεί σε λιγότερο από 1 χρόνο.

Επίσης το σύμπαν είναι τεράστιο .Στο φως παίρνει περίπου 8 λεπτά για να φτάσει από τον ήλιο στη Γη, 3 χρόνια για να φτάσει στο κοντινότερο άστρο, 27.000 χρόνια για να φτάσει στο κέντρο του γαλαξία μας και παραπάνω από 2.000.000 χρόνια για να φτάσει στον κοντινότερο γαλαξία. Και το φοβερό είναι ότι σε σχέση με το σύμπαν, αυτές οι αποστάσεις θεωρούνται γειτονικές.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι τεράστιες αυτές αποστάσεις σε συνδυασμό με το όριο ταχύτητας του φωτός, φαντάζουν σαν δύο πολύ υψηλά εμπόδια. Τα σημερινά συστήματα προώθησης στο διάστημα αλλά και για το κοντινό μέλλον βασίζονται στους νόμους του Νεύτωνα. Για να κινηθείς προς τα μπρος πρέπει να πετάξεις κάτι προς τα πίσω ή να χτυπηθείς από κάτι που έχει κατεύθυνση προς τα μπρος. Από αυτούς τους νόμους προκύπτει ότι ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε το καλύτερο σύστημα προώθησης που υπάρχει σήμερα, δεν υπάρχει αρκετή μάζα σε όλο το σύμπαν για να προωθήσει έστω και έναν άνθρωπο στο 50% της ταχύτητας του φωτός. Ακόμα και σχετικιστικές ταχύτητες κοντά στο 0.01% της ταχύτητας του φωτός μοιάζουν απαγορευτικά ακριβές.

Υπάρχουν όμως διάφορες άλλες επιλογές για συστήματα προώθησης που μπορεί στην παρούσα φάση να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν όμως με την κατάλληλη έρευνα ίσως γίνουν βιώσιμες σε ένα βάθος χρόνου από 20 μέχρι 100 χρόνια. Μερικές από αυτές είναι το σύστημα προώθησης ύλης-­αντιύλης, η προώθηση μέσω πυρηνικής σύντηξης αλλά και η προώθηση μέσω ενέργειας τεχνητών μαύρων τρυπών που θα δημιουργήσουμε οι ίδιοι. Όλες αυτές οι τεχνολογίες βέβαια ανήκουν στο μέλλον και μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν μόνο εικασίες για το πόσο θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στην πράξη.

Άρα λοιπόν όσο μελετάμε τέτοιες νέες τεχνολογίες για διαστρικό ταξίδι πρέπει επίσης να αφιερώσουμε χρόνο για να βρούμε έναν τέτοιο πλανήτη που ίσως μας φιλοξενήσει στο μέλλον. Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε μιλήσει εκτενέστερα για αυτό το θέμα.

 

Υπάρχει όμως άλλη μία επιλογή που μπορεί να λειτουργήσει σαν μεταβατικό στάδιο σε αυτό το εγχείρημα. Η δημιουργία “τεχνητών κόσμων”, δηλαδή τεράστιων ανθρώπινων κατασκευών που θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και θα μπορούν να φιλοξενήσουν τεράστιο αριθμό ανθρώπων από δεκάδες μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, αντλώντας πόρους και μεταλλεύματα από κοντινούς αστεροειδείς. Πολλοί ερευνητές που επιδοτούνται από την NASA έχουν αναπτύξει σχέδια για τέτοιες κατασκευές.

Τελικά το ταξίδι στα αστέρια και ο αποικισμός άλλων πλανητών πιθανότατα θα τροφοδοτηθεί όχι μόνο από ανάγκη αλλά και από επιθυμία: την εσωτερική εγκεφαλική παρόρμηση να εξερευνήσουμε νέους, παράξενους κόσμους.

Η εκθετική ανάπτυξη που βιώσαμε σε άλλους τομείς όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στην πληροφορική μπορεί τώρα να συμβεί και στην τεχνολογία του διαστήματος. Με σκοπό όταν και εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες να είμαστε έτοιμοι για ένα νέο λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το ταξίδι στα αστέρια!!

Previous Article

Παράλυτος άνδρας επανέκτησε την αίσθηση της αφής με προσθετικό χέρι συνδεδεμένο με τον εγκέφαλό του

Next Article

Πόσο κοντά είμαστε στο να βρούμε μια νέα Γη;

Διαβάστε επίσης: