Τα δέκα άλυτα μυστήρια της φυσικής (part 1)

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Πολλές φορές φαντάζει πολύ δύσκολο να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το σύμπαν. Έχουμε βρεί πολλές απαντήσεις όμως στα μυστήρια του κόσμου: πως οι πλανήτες είναι σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, γιατί το μήλο πέφτει από το κλαδί στο έδαφος και γιατί ο ουρανός φαίνεται μπλε. Το να μπορέσουμε να αποκαλύψουμε όλα τα μυστικά του σύμπαντος είναι κάτι που θα απαιτούσε να προσπεράσουμε δύσκολες προκλήσεις και αφάνταστα προβλήματα.

Πολλοί φυσικοί έχουν ήδη παλέψει με τους γρίφους της ύπαρξης, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά μυστήρια να λύσουμε. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε λοιπόν τα 10 μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της φυσικής.

Σκοτεινή ενέργεια

Δεν μπορούμε να τη δούμε αλλά ούτε και να την αισθανθούμε, όμως μπορούμε να την ερευνήσουμε με έμμεσο τρόπο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σκοτεινή ενέργεια αποτελεί το 70% του σύμπαντος. Υποθέσαμε την ύπαρξή της για να εξηγήσουμε το γιατί οι γαλαξίες δεν απομακρύνονται απλά μεταξύ τους, αλλά επιταχύνουν με αυξανόμενο ρυθμό ο ένας μακριά από τον άλλο. Μπορείτε να την φανταστείτε σαν απωθητική βαρύτητα που απομακρύνει την ύλη. Το πως λειτουργεί, ωστόσο, παραμένει μυστήριο.

 

Σκοτεινή ύλη

Η άλλη σκοτεινή ουσία του σύμπαντος. Η σκοτεινή ύλη όπως και η σκοτεινή ενέργεια, είναι κάτι που δεν μπορούμε να δούμε ούτε να αισθανθούμε. Ο μόνος τρόπος που την έχουμε παρατηρήσει είναι έμμεσος. Ξέρουμε ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη ύλη στο σύμπαν από όση μπορούμε να δούμε γιατί μπορούμε να μετρήσουμε τα βαρυτικά της αποτελέσματα, αλλά κανείς δεν ξέρει από τι αποτελείται αυτή η εξωτική ουσία

 

Δυαδικότητα κύματος και σωματιδίου

Οι ακτίνες φωτός έχουν “διπλή προσωπικότητα”. Δημιουργούν κροσσούς συμβολής, κάτι που τυπικά παρατηρείται στα κύματα. Αντανακλούν πάνω σε επιφάνειες, κάτι που παραπέμπει σε κύμα ή σωματίδιο, ή και στα δύο ταυτόχρονα. Επίσης μπορούν να ελευθερώσουν ηλεκτρόνια από τις τροχιές τους κάτι που παραπέμπει σε σωματίδιο. Πως όμως το φως καθορίζει το αν θα συμπεριφερθεί σαν σωματίδιο ή κύμα, είναι κάτι που παραμένει άγνωστο.

 

Η φορά του χρόνου

Με το πέρασμα του χρόνου γινόμαστε μεγαλύτεροι, όχι μικρότεροι. Τα δέντρα γίνονται ψηλότερα, δεν γίνονται πάλι σπόροι. Ο χρόνος κυλάει μόνο προς μία κατεύθυνση…αλλά γιατί είναι αδύνατον για μας να αντιστρέψουμε τη φορά του;

 

Ζούμε σε ένα ολόγραμμα

Αυτή η υπόθεση θολώνει το μυαλό. Το σύμπαν, όλα όσα βλέπουμε και αισθανόμαστε, μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν δύο χωρικές διαστάσεις. Σκεφτείτε ένα δυσδιάστατο ολόγραμμα, σαν αυτό στο πίσω μέρος μιας πιστωτικής κάρτας. Μπορεί να έχει όλες τις πληροφορίες μιας τρισδιάστατης εικόνας αλλά μόνο σε δύο διαστάσεις .Κάποιοι επιστήμονες έχουν κάνει την υπόθεση ότι και το σύμπαν μας είναι σαν το ολόγραμμα της πιστωτικής κάρτας. Ο χώρος μοιάζει να έχει 3 διαστάσεις, αλλά μπορεί αυτό που όλοι βλέπουμε να είναι μια προβολή από ένα δυσδιάστατο σύμπαν εκτός της αντίληψής μας.

Previous Article

Τα δέκα άλυτα μυστήρια της φυσικής (part 2)

Next Article

Πως δουλεύει η καρδιά μας; (3D Video)

Διαβάστε επίσης: