Αστεροειδής αναμένεται να περάσει δίπλα από τη Γη στις 05 Μαρτίου

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ένας νέος αστεροειδής ανακαλύφθηκε πρόσφατα ο οποίος θα περάσει δίπλα από τη Γη στις 5 Μαρτίου 2016, και παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα να μας χτυπήσει πρακτικά αγγίζει το μηδέν, θα περάσει εξαιρετικά κοντά από το πλανήτη μας.

Ο αστεροειδής 2013 TX68, όπως ονομάστηκε, θα περάσει δίπλα μας σε απόσταση που θα κυμαίνεται από τα 14 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέχρι τα 17 χιλιάδες χιλιόμετρα – απόσταση χαμηλότερη και από τις τροχιές δορυφόρων. Ωστόσο είναι εξαιρετικά απίθανο να χτυπήσει κάτι που είναι σε τροχιά καθώς θα περνάει.

asteroeidhs

Ο αστεροειδής αυτός παρακολουθείται μόνο εδώ και μερικά χρόνια, και γι’ αυτό υπάρχει τόσο μεγάλο εύρος αβεβαιότητας για την απόσταση από την οποία θα περάσει δίπλα από τη Γη, καθώς οι ακριβείς παράμετροι που αφορούν την τροχιά του δεν είναι γνωστές. Παρ’όλα αυτά, οι αστρονόμοι μπόρεσαν επί της ουσίας να αποκλείσουν το ενδεχόμενο σύγκρουσης, είτε για τώρα είτε για τις επόμενες φορές που ο συγκεκριμένος αστεροειδής θα περάσει από δίπλα μας.

Όταν ο αστεροειδής ξαναπεράσει από δίπλα μας, πιθανότατα την 28η Σεπτεμβρίου 2017, θα έχει πιθανότητα 1 προς 250 εκατομμύρια να μας χτυπήσει ενώ στις επόμενες, κοντινές σε μας, “πτήσεις” του το 2046 και το 2097 θα έχει ακόμα λιγότερες πιθανότητες. “Οι πιθανότητες σύγκρουσης τις επόμενες φορές που θα περάσει από κοντά μας είναι υπερβολικά μικρές για να μας απασχολήσουν σοβαρά,” είπε ο Paul Chodas, διευθυντής του κέντρου NEO της NASA (CNEOS) που ασχολείται με αυτά τα ζητήματα, σε δήλωση του. “ Πιστεύω απόλυτα ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω μετρήσεις θα μειώσουν τις πιθανότητες αυτές ακόμα περισσότερο.”

Shown are the possible points of closest approach for the asteroid. NASA/JPLCaltech

Ο αστεροειδής είναι περίπου διπλάσιος σε μέγεθος σε σχέση με τον μετεωρίτη Chelyabinsk, που εξερράγη πάνω από τη Ρωσία το Φλεβάρη του 2013, με διάμετρο 30 μέτρων. Αν με κάποιο τρόπο έμπαινε στην ατμόσφαιρα μας, η NASA είπε ότι θα προκαλούσε μια έκρηξη διπλάσιας ενέργειας σε σχέση με τον μετεωρίτη Chelyabinsk, που έσπασε τζάμια και τραυμάτισε εκατοντάδες ανθρώπους στη Ρωσία.

Παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είμαστε ασφαλείς,αυτός ο αστεροειδής τονίζει την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη μας να αρχίσουμε να παρακολουθούμε καλύτερα τα κοντινά στη Γη αντικείμενα, και να δημιουργήσουμε κατάλληλες άμυνες σε πέριπτωση που ένα από αυτά έχει τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Η NASA πρόσφατα δημιούργησε ένα τμήμα άμυνας αστεροειδών για να αρχίσει να καταγράφει καλύτερα τις διάφορες πιθανές απειλές, και έχουν τεθεί αρκετοί τρόποι άμυνας στο τραπέζι – κάποιοι μάλιστα περιλαμβάνουν και πυρηνικά όπλα – για να “αποκρούσουμε” ένα τέτοιο αστεροειδή αν ποτέ χρειαστεί.

Previous Article

Ένας μικρόκοσμος ο πλανήτης μας.. (Video)

Next Article

Νέα ανακάλυψη φέρνει τους κβαντικούς υπολογιστές ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα

Διαβάστε επίσης: