Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι χρησιμοποιούσαν τη Γεωμετρία για να εντοπίσουν τον Δία πριν από χιλιάδες χρόνια

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Μια εξαιρετική ανακάλυψη θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε την ιστορία της επιστήμης. Νέα έρευνα έδειξε ότι οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν τη γεωμετρία για να παρακολουθήσουν τη θέση του Δία στον ουρανό, μιάμιση χιλιετία πριν οι Ευρωπαϊκοί στοχαστές αναπτύξουν την ίδια προσέγγιση.

Ο Άστρο-αρχαιολόγος Δρ Mathieu Ossendrijver του Πανεπιστημίου Humboldt ανακάλυψε πέντε σφηνοειδής πλάκες (ένας τύπος αρχαίας γραφής) που προβλέπουν πως ο Δίας θα κινηθεί κατά μήκος του ουρανού με λεπτομερείς υπολογισμούς . Οι πλάκες κάνουν αναφορά στις τραπεζοειδές διαδικασίες, παρόμοιες με αυτές που οι σύγχρονοι φοιτητές φυσικής χρησιμοποιούν κατά τον υπολογισμό των θέσεων σε ένα γράφημα ταχύτητας-χρόνου. Οι διαπιστώσεις του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Science.

“Αυτό που είναι νέο για αυτές τις πλάκες είναι ότι αναφέρουν γεωμετρικά σχήματα,” είπε ο Δρ Ossendrijver στο IFLScience. “Δύο ήταν ήδη γνωστά στη δεκαετία του 1950, αλλά όλα τους είχαν καταστραφεί, έτσι δεν μπορούσαν να διαβαστούν ακριβώς.”

Υπάρχουν πάνω από 450 τέτοια αντικείμενα στην Βαβυλωνιακή αστρονομία. Τα περισσότερα από αυτά περιγράφουν αναλυτικά την κίνηση της Σελήνης και του Ήλιου και βασίζονται στο Ζωδιακό κύκλο, το οποίο εφευρέθηκε στην Βαβυλωνία τον 5ο αιώνα π.Χ.  Ο Δίας συνδεόταν με τον Μαρντούκ, τον προστάτη θεό της Βαβυλώνας.

“Αυτό είναι τώρα απολύτως σαφές λόγω της 5ης πλακέτας,” είπε ο Δρ Ossendrijver. “Είναι το κλειδί για τις άλλες πλάκες. Αυτό που περιγράφεται σε αυτό το δισκίο είναι η ταχύτητα του Δία που εκφράζεται σε μοίρες ανά ημέρα. ”

 

Tablet A gives a complete description of the velocity of Jupiter for more than a year. Ossendrijver/British Museum

 

Η πλάκα περιέχει τις τιμές των καθημερινών μετατοπίσεων του Δία. Οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν ότι η φαινομενική ταχύτητα του Δία στον ουρανό δεν είναι σταθερή, και ήταν σε θέση να κάνουν προβλέψεις χρησιμοποιώντας αφηρημένη γεωμετρία. Το απολίθωμα δίνει μια πλήρη περιγραφή της ταχύτητας του Δία για περισσότερο από ένα χρόνο.

“Οι Βαβυλώνιοι και οι Έλληνες παρατήρησαν ότι οι πλανήτες δεν κινούνται με σταθερή ταχύτητα, μερικές φορές επιβραδύνουν, σταματάνε, πηγαίνουν προς τα πίσω, ξανά σταματάνε, και κινούνται προς τα εμπρός και πάλι, “πρόσθεσε ο Δρ Ossendrijver. “Κάνουν ένα βρόγχο. Οι Βαβυλώνιοι το παρατήρησαν, το περιέγραψαν, και το διαμόρφωσαν με μαθηματικό τρόπο. ”

Τον 14ο αιώνα, η ίδια διαδικασία ανακατασκευάστηκε στην Οξφόρδη και στο Παρίσι. Μετά από τρεις αιώνες ο Νεύτωνας και ο Leibniz το ανέπτυξαν παραπάνω.

Αλλά ενώ οι Βαβυλώνιοι ήταν πολύ προσεγμένοι αστρονόμοι, δεν υπάρχουν κείμενα στα οποία εμφανίζονται να προσπαθούν να κατανοήσουν την περίεργη κίνηση των πλανητών στον ουρανό, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν γνωρίζαν (ή ίσως δεν ενδιαφέρονταν) για αυτό που έψαχναν σε σχέση με το Δία

“Δεν αναφέρουν για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό,” είπε ο Δρ Ossendrijver. “Εμείς [τώρα] γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι πλανήτες κινούνται γύρω από τον ήλιο, και όπως η Γη προσπερνά τον Δία δημιουργεί αυτή την “κίνηση” στον ουρανό. Πρόκειται για ένα εφέ προβολής. ”

Previous Article

Τα “εκπαιδευμένα” ηλεκτρόνια στο δρόμο για τους κβαντικούς υπολογιστές

Next Article

9 απλά μαθηματικά Τρικ, που όλοι θα ευχόμασταν να ξέραμε

Διαβάστε επίσης: