Αποσπάσματα σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η αποψή μας σχετικά με τα ζώα έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν.

Είμαστε όλοι ίσοι.

Παρακάτω παραθέτουμε 3 αποσπάσματα σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και της φύσης

 

Στο βιβλίο του “The Outermost House”, ο συγγραφέας Henry Beston έγραψε:

“Χρειαζόμαστε μια άλλη σοφότερη και ίσως πιο μυστικιστική αντίληψη για τα ζώα. Απομακρυσμένος από την καθολική φύση και ζώντας με περίπλοκα τεχνάσματα, ο άνθρωπος στον πολιτισμό παρατηρεί τα πλάσματα μέσα από το φακό της γνώσης του και βλέπει μέσω αυτού ένα πούπουλο μεγεθυμένο, και ολόκληρη την εικόνα παραμορφωμένη.

Τα αντιμετωπίζουμε συγκαταβατικά για τις ατέλειές τους. Για την τραγική τους μοίρα να έχουν πάρει μορφή τόσο κατώτερη της δικής μας. Και επ’ αυτού σφάλλουμε και σφάλλουμε σε μεγάλο βαθμό. Για το λόγο ότι τα ζώα δεν μετριούνται σε σχέση με τον άνθρωπο.

Σε ένα κόσμο γηραιότερο και πιο ολοκληρωμένο από το δικό μας, αυτά δρουν ολοκληρωμένα. Χρισμένα με επεκτάσεις αισθήσεων που εμείς χάσαμε ή δεν αποκτήσαμε ποτέ. Ζώντας από φωνές που ποτέ δεν θα ακούσουμε.

Δεν είναι όμοιά μας.

Δεν είναι κατώτερά μας.

Είναι άλλα έθνη.

Πιασμένα μαζί μας στο δίχτυ της ζωής και του χρόνου. Φυλακισμένα μαζί μας στο μεγαλείο και την επώδυνη προσπάθεια της γης.”

 

Ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Isaac Bashevis Singer, έγραψε στη μεγάλης επιτυχίας νουβέλα του “Enemies, A Love Story”, τα παρακάτω:

 

“Όσο συχνά ο Χέρμαν ήταν μάρτυρας της σφαγής ζώων και ψαριών,
πάντα είχε την ίδια σκέψη: Στη συμπεριφορά τους προς τα πλάσματα, όλοι οι άνθρωποι ήταν Ναζί.

Η υπεροψία με την οποία ο άνθρωπος μπορούσε να συμπεριφέρεται στα άλλα είδη όπως τον ευχαριστεί, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των πιο ακραίων ρατσιστικών θεωριών.

Την αρχή του δικαίου του ισχυρού.”

 

O Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων της φυλής Ντουάμις έλεγε:

 

…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό – …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.

 

Πηγή

Previous Article

Ζώντας Στην Πιο Μολυσμένη Πόλη Του Κόσμου.

Next Article

O συνθέτης Ludovico Einaudi Σε Μια Μαγική Περφόρμανς Στον Αρκτικό Ωκεανό. ( video )

Διαβάστε επίσης: