Ανακάλυψη υδρατμών σε δορυφόρο του Δία (Εικόνες)

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ένα εντυπωσιακό εύρυμα, από τους επιστήμονες της NASA μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την θεώρηση μας σχετικά με το ηλιακό μας συστήμα και την υπάρξη ζωής πέρα από τη ΓΗ.

Το τηλεσκόπιο Hubble παρατήρησε την ύπαρξη πιδάκων υδρατμών στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη. Συγκεκριμένα η ανακάλυψη αυτή φαίνεται στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας, σε μια φωτογραφία που η λήψη της έγινε στις 26 Ιανουαρίου, 2014. Η NASA παρουσίασε την εικόνα στις 26, Σεπτεμβρίου, 2016.

Hubble Detects Water Plumes

Οι επιστήμονες εντόπισαν ενδείξεις πιδάκων νερού στο φεγγάρι του Δία και οι τρεις αυτές προβολές ελήφθησαν μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου του 2014. Οι εικόνες έχουν τοποθετηθεί παράλληλα για να παρατηρηθούν ως σημεία αναφοράς.

Water Plumes on Europa in 2014

Οι επιστήμονες από καιρό είχαν υποψιαστεί ότι υπάρχει νερό στο φεγγάρι του Δία. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ως την πιο πειστική απόδειξη μέχρι σήμερα, και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την παρουσία ενός ωκεανού κάτω από την επιφάνεια του.

Plumes on Europa: Artist's View

Η παρακάτω εικόνα επίσης από το Hubble, δείχνει τη διέλευση του Europa μπροστά από τον Δία όσο περιστρέφεται. Αυτή η εικόνα έχει ληφθεί στο υπεριώδες φως.

Hubble Sees Europa's Transit of Jupiter

Δύο εικόνες του Europa που δημιουργήθηκαν το 2012 και το 2014 από ξεχωριστές ερευνητικές ομάδες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους παρατήρησης αποκαλύπτοντας τη δραστηριότητα σε μια κοινή θέση στον δορυφόρο. Η εικόνα διέλευσης στα αριστερά δείχνει σκοτεινά μπαλώματα της απορρόφησης του φωτός στο ίδιο σημείο όπου οι ερευνητές βρήκαν αργότερα εκπομπές από  υδρογόνο και  οξυγόνο, τα προϊόντα διάσπασης του νερού.

Transit vs. Auroral Observations

Σε σύγκριση με τον άλλον δορυφόρο του Κρόνου, Εγγέλαδο, Ο “Ευρώπη”, έχει μια αρκετά πολύπλοκη γεωλογική δομή. Κάτω από την παγωμένη κρούστα του βρίσκεται πιθανόν ένας ωκεανός

Europa's Complex Geology

και ο Εγκέλαδος σαφώς με πιο απλή γεωλογική δομή:

Enceladus is Simpler

Ένα κοντινό πλάνο της επιφάνειας του Europa αποκαλύπτει χαοτικό έδαφος με αύλακες και πεδιάδες που βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού.

Chaotic Close-Up of Europa

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι ρωγμές μάλλον επιβαιώνουν την ύπαρξη ωκεανού.

Ridges and Tides

Η παρακάτω εικόνα δείχνει πως θα μπορούσε το νερό να φτάσεις στην επιφάνεια του:

How Water Reaches Europa's Surface

Water Plume Diagram

Rising Through the Cracks

πηγή: http://www.space.com

 

Previous Article

Βρέθηκε τεράστιος μετεωρίτης στην Αργεντινή

Next Article

Ο μυστικισμός και η μαγεία της ακολουθίας Fibonacci

Διαβάστε επίσης: