Το αλκοόλ και η αγάπη έχουν σχεδόν την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neuroscience and Biobehavioral Reviews , βρήκε ότι το αλκοόλ και η “ορμόνη της αγάπης”, η οξυτοκίνη, έχουν σχεδόν πανομοιότυπη επίδραση στον εγκέφαλο.

Η οξυτοκίνη σχετίζεται με την αγάπη, το σεξ και την σωματική επαφή γενικότερα. Παίζει μεγάλο ρόλο στο δέσιμο της μητέρας με το παιδί της και έχει βρεθεί ότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αντίδρασή μας απέναντι σε ερωτικούς συντρόφους. Όταν έχουμε μια μεγάλη έκκριση οξυτοκίνης από μια προσωπική στιγμή, η ορμόνη καταστέλλει κάποιες περιοχές του εγκεφάλου, όπως το προμετωπιαίο και το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο ελέγχει το πως εκλαμβάνουμε τα συναισθήματα του στρες και των αναστολών.

Ακριβώς όπως το κάνει και το αλκοόλ δηλαδή.Με αφορμή αυτό, το School of Psychology του πανεπιστημίου του Birmingham αποφάσισε να ερευνήσει τις ομοιότητες μεταξύ οξυτοκίνης και αλκοόλ.

Σε δήλωσή του ο Δρ. Ian Mitchell, ένας εκ των ερευνητών είπε, “Σκεφτήκαμε ότι τι συγκεκριμένο θέμα άξιζε να ερευνηθεί περισσότερο, οπότε συνδυάσαμε ήδη υπάρχουσες έρευνες σχετικά με το αλκοόλ αλλά και με την οξυτοκίνη και εκπλαγήκαμε από τις απίστευτες ομοιότητες μεταξύ των δύο ουσιών”.

Η έρευνα συνέκρινε την νευρολογική αντίδραση σε οξυτοκίνη που είχε χορηγηθεί ρινικά και την οξεία κατανάλωση αλκοόλ. Και κατέληξε ότι οι δύο ουσίες είχαν παρόμοια αποτελέσματα.

Ο Δρ. Mitchell συμπλήρωσε, “Οι δύο ουσίες φαίνεται να στοχεύουν διαφορετικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο, όμως προκαλούν παρόμοιες αντιδράσεις στις εκπομπές GABA (κατασταλτικοί νευροδιαβιβαστές) στον προμετωπιαίο φλοιό και στο μεταιχμιακό σύστημα. Αυτά τα νευρωνικά δίκτυα ελέγχουν το πως εκλαμβάνουμε το άγχος και την ανησυχία, ειδικά σε κοινωνικές καταστάσεις όπως συνεντεύξεις, ή ακόμα και όταν κάποιος προσπαθεί να μαζέψει το θάρρος για να ζητήσει κάποιον σε ραντεβού. Το να λάβει κάποιος ουσίες όπως η οξυτοκίνη και το αλκοόλ μπορεί να κάνει τέτοιες καταστάσεις να φαντάζουν λιγότερο δύσκολες και πιεστικές.

Ωστόσο όπως όλοι ξέρουμε το αλκοόλ δεν είναι κάποιο θαυματουργό φάρμακο και ούτε και η οξυτοκίνη. Η έρευνα βρήκε ότι οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ και της οξυτοκίνης ήταν επίσης οι ίδιες. Και οι δύο ουσίες μπορούν να κάνουν κάποιον πιο επιθετικό, ζηλόφθονα και λιγότερο κοινωνικά αποδεκτό σε αυτούς που βρίσκονται έξω από την κοινωνική του ομάδα. Καθώς καταστέλλουν την ικανότητά μας να αντιληφθούμε το φόβο και το άγχος, μπορούν επίσης να μας εκθέσουν και σε κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας.

Previous Article

Εκπληκτικό σύννεφο ουράνιου τόξου στο Τζαμαϊκανό Ουράνο

Next Article

Η εξέλιξη των γλωσσών (video)

Διαβάστε επίσης: