Βρέθηκε το πιο πολυχτυπημένο απο κεραυνούς, σημείο της Γης

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

 

Κάποτε λέγαμε ότι ο κεραυνός δεν χτυπάει ποτέ ξανά στο ίδιο σημείο, ωστόσο μάλλον θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε. Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο φθινοπωρινό συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, λέει ότι ένα συγκεκριμένο σημείο σε μια λίμνη της Βενεζουέλας δέχεται ένα χτύπημα κεραυνού στις 297 μέρες από τις 365 που διαρκεί ένα έτος.

Η λίμνη Maracaibo είναι γνωστή εδώ και καιρό για τα υψηλά της επίπεδα σε ηλεκτρική δραστηριότητα, και νωρίτερα μέσα στη χρονιά μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness σαν ένα από τα πιο καυτά σημεία για πτώσεις κεραυνών. Ωστόσο τα νέα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν από την Rachel Albrecht του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, εντοπίζουν το ακριβές σημείο πάνω στη λίμνη που προσελκύει τον υψηλότερο αριθμό κεραυνών, όπως μεταδίδει το Live Science.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα από τον δορυφορικό ανιχνευτή απεικόνισης φωτός (LIS), που βρίσκεται στον δορυφόρο TRMM της NASA, η Albrecht μπόρεσε να καθορίσει την τοποθεσία των χτυπημάτων των κεραυνών με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με κάθε άλλη φορά. Ευρισκόμενος σε τροχιά σε ύψος 402 χιλιομέτρων, ο ανιχνευτής του δορυφόρου μπορεί να καταγράψει υψηλής ανάλυσης εικόνες που έχουν ακρίβεια μέχρι και 0.1 μοίρες σε γεωγραφικό πλάτος.

Αναλύοντας τα δεδομένα που καταγράφηκαν από τον LIS, μεταξύ 1998 και 2013, η Albrecht και η ομάδα της μπόρεσαν να εντοπίσουν ένα σημείο, όπου η λίμνη Maracaibo συναντά τον ποταμό Catatumbo, το οποίο δέχεται τους περισσότερους κεραυνούς του πλανήτη.

Οι αιτίες για αυτό το θυελλώδες κλίμα μπορούν να αποδοθούν σε μεγάλο βαθμό στη τοπογραφική σύνθεση της γύρω περιοχής. Η λίμνη, που βρίσκεται στις Άνδεις μεν αλλά και σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Καραϊβική θάλασσα, έρχεται σε επαφή με ζεστά ωκεανικά ρεύματα αέρα αλλά και με ψυχρό βουνίσιο αέρα που μεταξύ τους συγκρούονται και προκαλούν καταιγίδες.

Σαν αποτέλεσμα η λίμνη δέχεται ένα τεράστιο αριθμό κεραυνών, με περίπου 28 χτυπήματα να πέφτουν στο νερό για κάθε λεπτό κατά το οποίο οι καταιγίδες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Παρόμοια γεωγραφικά χαρακτηριστικά σε άλλα μέρη, ευθύνονται για τα υπόλοιπα καυτά σημεία κεραυνών ανά το κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά τα μέρη είναι το ορεινό χωριό Kifuka, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που δέχεται 232 κεραυνούς ανά χιλιόμετρο κάθε χρόνο. Αυτό το τοποθετεί στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω από τη λίμνη Maracaibo, που δέχεται 250 κεραυνούς ανά χιλιόμετρο κάθε χρόνο.

photo credit: vima.gr

Previous Article

Το Νησί Όπου Όλοι Φορούν Μάσκες Αερίων.

Next Article

Εκπληκτική εικόνα, δείχνει πως βλέπουν τα δελφίνια τον κόσμο

Διαβάστε επίσης: