Το “Big Freeze”, ως το πιθανότερο σενάριο για το τέλος του Σύμπαντος

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Το Big Freeze ή στα ελληνικά “Μεγάλο Πάγωμα”, που είναι επίσης γνωστό και ως Θερμικός θάνατος (Heat Death), είναι ένα από τα πιθανά σενάρια που προβλέπουν οι επιστήμονες για το πως θα τελειώσει η ζωή του Σύμπαντος. Είναι μια άμεση συνέπεια ενός συνεχώς διαστελλόμενου συστήματος. Τα πιο αποκαλυπτικά αποδεικτικά στοιχεία, δείχνουν ένα αυξανόμενο ρυθμό επέκτασης σε περιοχές του σύμπαντος μακρύτερα από εμάς. Ως εκ τούτου, είναι το πιο ευρέως αποδεκτό μοντέλο που αφορά την τελική μοίρα του σύμπαντος μας.

Ο όρος Θερμικός Θάνατος προέρχεται από την ιδέα ότι, σε ένα απομονωμένο σύστημα (το Σύμπαν είναι ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα), η εντροπία αυξάνεται συνεχώς μέχρι να φτάσει σε μια μέγιστη τιμή. Τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, η θερμότητα στο σύστημα θα έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα, χωρίς να αφήνει περιθώρια ύπαρξης ωφέλιμης ενέργειας (ή θερμότητας) – εξ ου και ο όρος «θερμικός θάνατος». Αυτό σημαίνει, ότι η μηχανική κίνηση μέσα στο σύστημα δεν θα είναι πλέον δυνατή.

Αυτού του είδους η κατάληξη έρχεται σε έντονη αντίθεση με μια διαφορετική γνώμη επιστημόνων που αναφέρουν μια άλλη εναλλακτική τελική μοίρα του Σύμπαντος, που είναι γνωστή ως Big Crunch. Το Big Crunch, αν αυτό συμβεί, θα χαρακτηρίζεται από μια κατάρρευση γιγαντιαίων διαστάσεων και θα κορυφωθεί τελικά σε μια εξαιρετικά τεράστια μαύρη τρύπα. Το Big Freeze, από την άλλη πλευρά, θα είναι “πιο σιωπηλό “αφού όλα θα ηρεμήσουν σε απίστευτα χαμηλές τιμές

Για να καθορίσουν ποια κατάληξη είναι πιο πιθανή, οι επιστήμονες πρέπει να συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με την πυκνότητα, τη σύνθεση, ακόμη και το σχήμα του Σύμπαντος.

Για παράδειγμα, αν η πυκνότητα βρεθεί να είναι χαμηλότερη από αυτό που ονομάζουμε κρίσιμη πυκνότητα, τότε θα έχουμε μια συνεχόμενη διαστολή. Αν η πυκνότητα είναι ίση με την κρίσιμη πυκνότητα, τότε το Σύμπαν θα επεκτείνεται αιώνια, αλλά με μειωμένους ρυθμούς. Τέλος, αν η πυκνότητα βρεθεί να είναι μεγαλύτερη από την κρίσιμη πυκνότητα, το σύμπαν θα σταματήσει τελικά να διαστέλλεται και στη συνέχεια θα καταρρεύσει.

Συνεπώς, είναι σαφές ότι, για να συμβεί ένα Big Freeze, η πυκνότητα θα πρέπει να είναι μικρότερη από την κρίσιμη πυκνότητα.

Ακριβείς μετρήσεις που έγιναν από το WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe), τo οποίo μετράει την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου (CMBR), δείχνουν μια πυκνότητα η οποία είναι πολύ μικρότερη από την κρίσιμη πυκνότητα. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως συμβατό με τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις των μακρινών περιοχών του σύμπαντος που δείχνουν ολοένα και πιο  αυξανόμενες ταχύτητες με κατεύθυνση μακριά από εμάς για τους γαλαξίες, που αυξάνονται όσο πιο μακριά από εμάς, βρίσκονται.

Μέσα από αυτές τις παρατηρήσεις, οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι η πιο πιθανή κατάληξη είναι το Big Freeze.

Previous Article

Αυτές οι βραβευμένες φωτογραφίες αποτυπώνουν την εκπληκτική ομορφιά της επιστήμης και της φύσης

Next Article

Νέα τεράστια άστρα, εντοπίστηκαν από το τηλεσκόπιο Hubble

Διαβάστε επίσης: