Τεράστια ανακάλυψη. Βαρυτικά κύματα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Το παρατηρητήριο LIGO των Ηνωμένων Πολιτειών, εντόπισε για πρώτη φορά βαρυτικά κύματα. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες αστρονομικές ανακαλύψεις εδώ και δεκατίες, από τότε δηλαδή που πρωτοανακαλύφθηκε η κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου.

 “Εντοπίσαμε βαρυτικά κύματα. Τα καταφέραμε επιτέλους!” είπε ο David Reitze, διευθυντής του εργαστηρίου LIGO στο California Institute of Technology, ανακοινώνοντας την ανακάλυψη σε συνέντευξη τύπου.

 Τα βαρυτικά κύματα ήταν μέχρι σήμερα η τελευταία πρόβλεψη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Einstein, που δεν είχε ακόμα επιβεβαιωθεί με άμεσο τρόπο. Σύμφωνα με τον Einstein, η βαρύτητα στρεβλώνει τον χωροχρόνο, και όσο πιο μεγάλο είναι ένα αντικείμενο, τόσο μεγαλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Όταν τεράστια αντικείμενα κινούνται, δημιουργούν μια ταλάντωση στον χωροχρόνο, που είναι τα βαρυτικά κύματα, που μοιάζουν με τα κύματα που δημιουργούνται στο νερό μπροστά από ένα κινούμενο πλοίο.

 Τα βαρυτικά κύματα εντοπίστηκαν στις 14 Σεπτεμβίου του 2015 και ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης από δύο μαύρες τρύπες, ένα από τα λίγα γεγονότα που μπορούν να παράξουν τόσο ισχυρά βαρυτικά κύματα ώστε να μπορούμε να τα εντοπίσουμε. Τα δύο γιγαντιαία αυτά αντικείμενα έχουν διάμετρο περίπου 150 χιλιόμετρα και ενώθηκαν μεταξύ τους περίπου πριν 1.3 δυσεκατομμύρια χρόνια. Είχαν περίπου την ίδια μάζα μεταξύ τους καθώς η μία μαύρη τρύπα είχε μάζα 36 φορές αυτή του ήλιου μας και η άλλη 29. Η ανακάλυψη έχει στατιστική βεβαιότητα της τάξεως των 5.1 σίγμα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια πιθανότητα 1 στα 6 εκατομμύρια να είναι λάθος. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Physical Review Letters.

Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από την ένωση των δύο μαύρων τρυπών ήταν ίση με 50 φορές την ενέργεια όλων των άστρων στο ορατό σύμπαν.

 Η ανακάλυψη αυτή έρχεται σαν επιβράβευση στους εκατοντάδες επιστήμονες που έψαχναν για βαρυτικά κύματα όλα αυτά τα χρόνια. Τα κύματα αυτά πιστεύεται ότι κίνουνται στο σύμπαν, πιέζοντας και τεντώνοντας το χωροχρόνο, όμως οι ταλαντώσεις τους είναι εξαιρετικά μικρές και ως εκ τούτου ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, απαιτώντας ιδιαίτερα ευαίσθητο εξοπλισμό όπως αυτόν του παρατηρητηρίου LIGO.

 “Η ανίχνευση και η μέτρηση αυτών των κυμάτων ήταν το Άγιο Δισκοπότηρο της γενικής θεωρίας της σχετικότητας”, έιπε ο καθηγητής Bob Bingham, φυσικός στο Science and Technology Facilities Council στο πανεπιστήμιο Harwell του Ηνωμένου Βασιλείου. “Αυτή η ανακάλυψη μας ανοίγει το δρόμο για να κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο, στη στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος, με σημαντικές προεκτάσεις στην συνεχιζόμενη αστρονομική έρευνα.”

 Ο εντοπισμός των βαρυτικών κυμάτων για πρώτη φορά στην ιστορία είναι ένα τεράστιο γεγονός, και αναμένεται να αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής στην αστρονομία και την αστροφυσική. Παραμένουμε συντονισμένοι με τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε με επόμενο άρθρο για όλες τις λεπτομέρειες που θα προκύψουν στην πορεία.

Photo credit: An exaggerated version of how the two black holes merging might create gravitational waves. IFLScience/C. Jones.
Previous Article

Το μικρότερο θεμελιώδες χρονικό διάστημα ίσως είναι μεγαλύτερο απ ότι νομίζαμε

Next Article

Ένα άστρο κρύβει τα μυστικά της δημιουργίας του γαλαξία μας

Διαβάστε επίσης: