Σεμπαστιάν Σαλγκάδο: Ένας μεγάλος φωτογράφος

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ο Σεμπαστιάν Σαλγκάδο ( Sebastião Salgado ) είναι Βραζιλιάνος φωτογράφος , συνδυάζει το μονοχρωματικό στυλ και την πολυπλοκότητα με υψηλή αίσθηση του δράματος. Το έργο του είναι αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση των συνθηκών, τόσο για την άγρια ζωή όσο και για τους ανθρώπους. Η τρέχουσα εργασία του επικεντρώνεται γύρω από το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Institutio Terra.

Ο Σεμπαστιάν Σαλγκάδο γεννήθηκε στη Βραζιλία στις 8 Φεβρουαρίου, 1944. Μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα με τις επτά αδελφές του. Ο Salgado επιδιώκει αρχικά μια καριέρα στα οικονομικά και αποφοιτά με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Μετά την έναρξη του διδακτορικού, μετακόμισε στο Λονδίνο και εργάστηκε ως οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ.

Γύρω στην ηλικία των 26 ετών, άρχισε να αναπτύσσει ένα ενδιαφέρον για τη φωτογραφία. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναπτύξει τις ικανότητές του και μέσα στα επόμενα χρόνια, αποφάσισε να ακολουθήσει μια δεύτερη καριέρα ως δημοσιογράφος. Το 1979 εντάχθηκε στην Magnum Photos της οποίας ήταν μέλος μέχρι να αρχίσει το δικό του οργανισμό το 1994.

Στις πρώιμες επιρροές του Salgado περιλαμβάνονται οι Lewis Hine, W Eugene Smith και Walker Evans. Ανέπτυξε ένα στυλ σε μαύρο και άσπρο που έβρισκαν την ομορφιά στα ωμά θέματα της φτώχειας, τις κακουχίες και την καταπίεση των διαφόρων πολιτισμών στον απόηχο της εκβιομηχάνισης σε σχέση με το φυσικό τοπίο.

To Έργο του Salgado αναγνωρίστηκε απ όλη την ανθρωπότητα και επισφραγίστηκε με δύο του βιβλία. Το πρώτο, το 1986, που ήταν μια μελέτη 9 χρόνια από αγροτικές καλλιέργειες στη Λατινική Αμερική με τίτλο «Others Americans». Το 1993 το βιβλίο “Workers”  αποκάλυψε τις συχνά σκληρές συνθήκες στις βιομηχανικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων πετρελαίου και την εμπορική αλιεία.

Άλλες γνωστές φωτογραφίες περιλαμβάνουν μια σειρά στην Αφρική ως μέρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Πιο διάσημες φωτογραφίες του ήταν απεικονίσεις του χρυσού ανθρακωρύχων στη Serra Pelada.

Το 2004 το έργο του μεταφέρθηκε και πάλι, αυτή τη φορά με το τοπίο και την άγρια ​​ζωή, όπως ξεκίνησε την εργασία του στο Genesis. Δημοσιεύθηκε το 2013, το Genesis είναι μια συλλογή από εικόνες από μερικά από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου, όπως Salgado προσπάθησε να συλλάβει το τοπίο που είναι εντελώς ανέγγιχτο από τον άνθρωπο.

Ο Salgado είναι επίσης γνωστός για το φιλανθρωπικό έργο του με οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Είναι πρεσβευτής καλής θέλησης της UNICEF και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Ο ίδιος και η σύζυγός του, ίδρυσε το φωτογραφικό πρακτορείο, Amazonas και συνίδρυσε το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, Institutio Terra που εργάζεται για την αποκατάσταση της τροπικά δάση της Βραζιλίας.

Η ταινία του ” Το αλάτι της Γης” είναι εκπληκτική και παρουσιάζει όλη του τη ζωή μέσα απο το φωτογραφικό του ενδιαφέρον.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα καλύτερα του έργα με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.

 

 

 

Previous Article

Στα ίχνη των δολοφόνων ελεφαντών: Φωτογράφος της χρονιάς.

 

Διαβάστε επίσης: