Πως ο εγκέφαλος μας κάνει πολυδιεργασίες αυξομειώνοντας τις αισθήσεις

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Το να κάνει κανείς δύο πράγματα ταυτόχρονα, από το να στέλνει μηνύματα ενώ περπατάει μέχρι το να μιλάει στο τηλέφωνο ενώ οδηγάει, είναι κάτι που συμβαίνει συνέχεια. Ο εγκέφαλος μας συνεχώς μοιράζει επεξεργαστική ισχύ μεταξύ δύο ή και περισσότερων δραστηριοτήτων. Παρ’ όλα αυτά οι λεπτομέρειες του πως ακριβώς συμβαίνει αυτό, είτε μπορούμε πραγματικά να συγκεντρωθούμε σε δύο πράγματα ταυτόχρονα είτε απλά ο εγκέφαλός μας εναλλάσει τη συγκέντρωση μας μεταξύ δύο ενεργειών, παραμένουν άγνωστες.

Ωστόσο μια νέα έρευνα μας παρέχει λεπτομέρειες για το πως μια περιοχή βαθιά στον εγκέφαλο που ονομάζεται θαλαμικός δικτυωτός πυρήνας(TNR), μπορεί από ότι φαίνεται να ελέγχει το πόση προσοχή δίνουμε σε εισερχόμενες πληροφορίες από διάφορα ερεθισματα. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επιτρέπει στον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί ειδικά σε μια άμεση δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα απωθεί άλλα εισερχόμενα ερεθίσματα. “Το να μπορούμε να φιλτράρουμε άσχετες πληροφορίες που μας αποσπούν είναι μία πολύ ζωτική λειτουργία”, λέει ο Michael Halassa.Ο Halassa είναι ένας από τους συγγραφείς της έρευνας που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature.

Φανταστείτε για παράδειγμα να περπατάει κάποιος στην πλατεία Συντάγματος. Ο εγκέφαλός μας συνεχώς επεξεργάζεται μια τεράστια ροή πληροφοριών, όμως αν εκείνη τη στιγμή πεινάμε, η πινακίδα των Mc Donalds ξαφνικά θα πεταχτεί στη προσοχή μας.”Οπότε ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον εξωτερικό κόσμο επηρεάζεται από τις προσδοκίες μας και από τους στόχους μας”. Για να ερευνήσουν οι επιστήμονες πως ένας εγκέφαλος θηλαστικού το καταφέρνει αυτό, έκαναν πειράματα σε ποντίκια.

Εκπαίδευσαν τα ποντίκια να επιλέγουν είτε ένα οπτικό σήμα είτε ένα ήχο όταν τους έδιναν ένα συγκεκριμένο ηχητικό σήμα, κάτι που θα έδινε στο ποντίκι μια ανταμοιβή σε γάλα. Μετά αποσπούσαν τα ποντίκια με αντίστροφα ερεθίσματα, ώστε όταν το ποντίκι περίμενε το οπτικό σήμα να το οδηγήσει στο γάλα, θα το αποσπούσαν με ένα ήχο. Αυτή η απόσπαση μείωνε την ακρίβεια του ποντικιού να βρέι το γάλα κατα 20% σε σχέση με όταν δεν το αποσπούσαν με αυτόν τον ήχο. Την ίδια στιγμή οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα ηλεκτρικά σήματα από τους νευρώνες του θαλαμικού δικτυωτού πυρήνα, και ταυτόχρονα απενεργοποιούσαν διάφορα μέρη του εγκεφάλου του ποντικιού με μια ακτίνα laser.

Όταν οι επιστήμονες απενεργοποίησαν τον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, την περιοχή δηλαδή που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων, τα ποντίκια δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν που ήταν το γάλα όταν άκουγαν τον ήχο, οπότε απλά μαντεύαν στη τύχη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι απενεργοποιώντας αυτή τη περιοχή του εγκεφάλου, διατάρασσαν ταυτόχρονα και τον θαλαμικό δικτυωτό πυρήνα. Αυτό μας δείχνει πως ο μετωπιαίος φλοιός “αποθηκεύει τη γνώση που τελικά μεταφέρεται στον θαλαμικο δικτυωτό πυρήνα για να ελέγξει αυτός το πόση οπτική ή ακουστική πληροφορία θα επεξεργαστεί ο εγκέφαλος και πως θα κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα” λέει ο Halassa.

Οπότε όταν κάποιος επικεντρώνεται σε μια δραστηριότητα, ο εγκέφαλός του θα ενισχύσει την επεξεργασία των αντίστοιχων ερεθισμάτων, και θα μειώσει τα υπόλοιπα ερεθίσματα που βομβαρδίζουν τον εγκέφαλο. Αυτή η διαδικασία, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, λειτουργεί κάπως σαν ένας διακόπτης, φιλτράροντας τις πληροφορίες που εισέρχονται από τον μετωπιαίο φλοιό, και μετατοπίζοντας περισσότερη ή λιγότερη προσοχή σε μία αίσθηση σε σχέση με μία άλλη.Έτσι πιστεύουν ότι με το να καταλάβουμε πως λειτουργεί αυτή η διαδικασία, θα μπορέσουμε να αναπτύξυμε τρόπους για να βοηθήσουμε ανθρώπους που πάσχουν από παθήσεις ελειμματικής προσοχής, όπως το σύνδρομο ελειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας και του αυτισμού.

Previous Article

Πως αισθάνεται κάποιος όταν πεθαίνει σύμφωνα με την επιστήμη;

Next Article

Η επιστήμη πίσω από την απιστία

Διαβάστε επίσης: