Το να μεγαλώνει ένα παιδί με σκύλο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξει άσθμα

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Το να μεγαλώνει ένα παιδί μαζί με ένα σκύλο κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του μπορεί να αποφέρει πολλά πλεονεκτήματα, χαμηλώνοντας το ρίσκο για την ανάπτυξη άσθματος μέχρι και κατά 15%. Χρησιμοποιώντας εθνικά στοιχεία από περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά στη Σουηδία, οι ερευνητές βρήκαν ότι παιδιά που μεγαλώνουν με συχνή έκθεση σε φάρμες είχαν ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό ποσοστό 50% λιγότερων περιπτώσεων άσθματος. Τα αποτελέσματα φαίνεται να υποστηρίζουν την ιδέα ότι παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα που είναι υπερβολικά καθαρά, έχουν αυξημένη ευαισθησία στο να αναπτύξουν αλλεργίες.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το να μεγαλώνει ένα παιδί σε φάρμα, μπορεί να μειώσει το ρίσκο για άσθμα στο μισόλέει ο Tove Fall. Ο Fall είναι ένας από τους συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.

Θέλαμε να δούμε αν αυτή η συσχέτιση ήταν επίσης σωστή και για παιδιά που μεγαλώνουν με σκυλιά στα σπίτια τους. Επειδή είχαμε πρόσβαση σε ένα τόσο μεγάλο και λεπτομερές σετ δεδομένων, μπορούσαμε να φιλτράρουμε άλλους παράγοντες όπως άσθμα στους γονείς, περιοχή κατοικίας και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια“.

Η μελέτη αυτή ήταν δυνατή λόγω του Σουηδικού συστήματος εγγραφής υγείας. Κάθε Σουηδός πολίτης έχει τον δικό του μοναδικό κωδικό, ο οποίος πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε φορά που κάποιος χρειάζεται υπηρεσίες υγείας, με τα δεδομένα στη συνέχεια να αποθηκεύονται σε μία εθνική βάση δεδομένων, ανώνυμα, και να γίνονται επιτρεπτά για χρήση από ερευνητές.

Αυτός ο όγκος δεδομένων λοιπόν, συσχετίστηκε με την αντίστοιχη λίστα ιδιοκτητών σκύλων, που είναι σε ισχύ στη Σουηδία από το 2001, επιτρέποντας στους ερευνητές να συγκρίνουν τους γονείς που ήταν καταχωρημένοι σαν ιδιοκτήτες σκυλιών με την πιθανότητα ενός παιδιού να αναπτύξει άσθμα. Βρήκαν ότι για παιδιά που μεγάλωσαν κατά τον πρώτο τους χρόνο σε σπίτι μαζί με σκύλο, το ρίσκο τους να αναπτύξουν άσθμα μέχρι την ηλικία των 6 ήταν μειωμένο κατά 15%.

Αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία για να υποστηρίξει αυτό που αποκαλούμε υπόθεση της υγιεινής, η οποία λέει ότι η έλλειψη έκθεσης σε μικρόβια και παράσιτα σε ένα παιδί, αυξάνει την ευαισθησία του σε αλλεργικές αντιδράσεις αργότερα στη ζωή του. Οι ερευνητές ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι παρ’ όλο που βρήκαν αυτήν την συσχέτιση μεταξύ των παιδιών που μεγάλωσαν με σκύλους και την μείωση στο ρίσκο για άσθμα, τα δεδομένα δεν μπορούν να τους παρέχουν απαντήσεις για το πως ακριβώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία.

Αυτού του είδους οι επιδημιολογικές μελέτες ψάχνουν για συσχετίσεις σε μεγάλους πληθυσμούς αλλά δεν δίνουν απαντήσεις για το πως ακριβώς τα ζώα μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά από το να αναπτύξουν άσθμα” είπε η Catarina Almqvist Malmros, κεντρική συγγραφέας της έρευνας.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του δείγματος, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι τα αποτελέσματα μπορούν να εφαρμοστούν όχι μόνο στις Σκανδιναβικές χώρες, αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχες κουλτούρες ιδιοκτητών κατοικιδίων.

 

Previous Article

Ανακοίνωση της Nasa στις 05/11 για την ατμόσφαιρα του Άρη

Next Article

Πως αισθάνεται κάποιος όταν πεθαίνει σύμφωνα με την επιστήμη;

Διαβάστε επίσης: