Ο ψυχεδελικός Πλούτωνας

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο πρότζεκτ του New Horizons δημοσίευσαν αυτή τη φωτογραφία ψευδούς χρώματος του Πλούτωνα που τονίζει τις μικρές διαφορές στην σύσταση του εδάφους των διαφορετικών περιοχών του.

Η εικόνα αυτή δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια τεχνική που λέγεται ανάλυση κύριων συστατικών. Τα αληθινά χρώματα (που στο γυμνό μάτι φαίνονται σχεδόν ίδια) έχουν λάβει τελείως διαφορετική κωδικοποίηση ώστε η αντίθεση μεταξύ του να είναι πολύ μεγαλύτερη και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τονιστεί με αυτόν τον τρόπο η μεγάλη διαφοροποίηση της επιφάνειας του πλανήτη.

Η εικόνα αυτή δεν είναι απλά πολύ όμορφη, έχει και σημαντικές επιστημονικές προεκτάσεις. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως το Sputnik Planum (το αριστερό μέρος της καρδιάς του Πλούτωνα) αποτελείται κυρίως από ομοιογενές μωβ χρώμα. Η περιοχή αυτή πιστεύεται ότι έχει σχηματιστεί πολύ πρόσφατα (μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια το πολύ) καθώς οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρούν μεγάλους κρατήρες από συγκρούσεις μετεωριτών.

Οι εικόνες τραβήχτηκαν κατά το κοντινότερο πέρασμα του New Horizons στις 14 Ιουλίου από απόσταση 35.000 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, και η λήψη τους έγινε σε πολλά διαφορετικά μήκη κύματος.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία, που δημιουργήθηκε από την ομάδα σύστασης επιφάνειας του New Horizons, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο συνέδριο Division for Planetary Sciences (DPS) της Αμερικανικής Αστρονομικής Κοινότητας από τον Δρ. Will Grundy, συνερευνητή της ομάδας του New Horizons.

Μπορείτε να δείτε την φωτογραφία σε πλήρη ανάλυση στη σελίδα της NASA εδώ .

Previous Article

Η εξέλιξη των γλωσσών (video)

Next Article

Γιατί η υπνική παράλυση είναι τόσο τρομακτική;

Διαβάστε επίσης: