Νέα τεράστια άστρα, εντοπίστηκαν από το τηλεσκόπιο Hubble

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα και φωτεινότερα άστρα που έχουμε παρατηρήσει βρίσκονται σε ένα σμήνος περίπου 170.000 έτη φωτός μακριά από εμάς. Και τώρα το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε μερικά ακόμα μεγαλύτερα άστρα γίγαντες σε αυτό το γκρουπ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο έχει εντοπίσει εννιά τεράστια άστρα με μάζες μεγαλύτερες από εκατό φορές αυτής του ήλιου μας στο αστρικό σμήνος R136, που βρίσκεται στο μεγάλο νέφος του Μαγγελάνου. Αθροιστικά αυτά τα 9 άστρα είναι τριάντα εκατομμύρια φορές φωτεινότερα από τον ήλιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

νεα αστρα hubble

Shown is the cluster R136 as seen in the ultraviolet. ESA/Hubble, NASA, K.A. Bostroem (STScI/UC Davis)

Η ομάδα των επιστημόνων βρήκε επίσης δεκάδες άστρα με μάζες 50 φορές όσο αυτή του ήλιου στο συγκεκριμένο σμήνος, όλα συμπτηγμένα σε μια περιοχή μερικών ετών φωτός σε διάμετρο. Οι παρατηρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν μετά την τελευταία αναβάθμιση που έγινε στο τηλεσκόπιο Hubble το 2009, η οποία βελτίωσε δραματικά την χωρική ανάλυση του υπεριώδους φωτός με το να επισκευάσει τον διαστημικό τηλεσκοπικό απεικονιστικό φασματογράφο(STIS) του τηλεσκοπίου. Αυτά τα τεράστια, φωτεινά άστρα εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας, και έτσι το Hubble μπόρεσε για πρώτη φορά να τα αναλύσει ατομικά.

Η ικανότητα να απομονώσουμε την υπεριώδη ακτινοβολία από αυτήν την εξαιρετικά πολυπληθή περιοχή στα εξ ων συνετέθη, και κατ’επέκτασιν να μπορέσουμε να αναλύσουμε τις “ταυτότητες” του κάθε άστρου ξεχωριστά, έγινε δυνατή χάρις τα όργανα του Hubble,” εξήγησε ο Paul Crowther από το πανεπιστήμιο του Sheffield. κύριος συγγραφέας της έρευνας, σε δήλωση του.

“Μαζί με τους συναδέλφους μου, θα ήθελα να αναγνωρίσω την εξαιρετική δουλειά που έγινε από τους αστροναύτες κατά την διάρκεια της τελευταίας αποστολής για την αναβάθμιση του τηλεσκοπίου: επισκεύασαν τον ανιχνευτή STIS και έθεσαν τις ζωές τους σε κίνδυνο για το καλό της μελλοντικής επιστημονικής έρευνας!”

Αυτή η έρευνα είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά για την κατανόηση μας, όμως η ομάδα θα συνεχίσει να παρατηρεί το αστρικό σμήνος με την ελπίδα να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το πως δημιουργήθηκαν αυτά τα άστρα.

“Για άλλη μια φορά, η δουλειά μας δείχνει ότι παρά το γεγονός ότι το Hubble βρίσκεται σε τροχιά εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, υπάρχουν κάποιοι τομείς της αστρονομικής έρευνας για τους οποίους το Hubble είναι μοναδικά ιδανικό,” δήλωσε ο Crowther.

 

Photo credit: A Hubble Space Telescope image of the R136 super star cluster. HST/NASA/ESA/F. Paresce/R. O’Connell
Previous Article

Το “Big Freeze”, ως το πιθανότερο σενάριο για το τέλος του Σύμπαντος

Next Article

Ντομάτες, μπιζέλια, και 8 άλλες καλλιέργειες καλλιεργήθηκαν σε έδαφος όμοιο με του Άρη

Διαβάστε επίσης: