Μια νέα ανακάλυψη ενός καφέ νάνου, ίσως οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ο αστρικός και πλανητικός σχηματισμός είναι ένας πολύ ενεργός τομέας της αστρονομίας, γεμάτος αβεβαιότητα για το πως αυτά τα αντικείμενα δημιουργούνται. Μεγάλο μέρος της προσοχής έχει πέσει στους καφέ νάνους, μια κατηγορία “αποτυχημένων” άστρων, και μια νέα ανακάλυψη ίσως μας βοηθήσει να παγιώσουμε την κατανόηση μας για αυτά τα αντικείμενα.

Μια ομάδα, με επικεφαλής τον Justin Crepp, μπόρεσε να υπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια την μάζα, την ηλικία και την σύνθεση ενός καφέ νάνου που λέγεται HD 4747 B, καθώς και να τον φωτογραφήσει για πρώτη φορά. Αυτές οι επαναστατικές μετρήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν σημείο αναφοράς για την καλύτερη κατανόηση αυτού του τύπου αντικειμένων στο μέλλον.

Τα αρχικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το αντικείμενο έχει μάζα περίπου 60 φορές όσο αυτή του Δία και ηλικία περίπου 3,3 δισεκατομμύρια χρόνια. Βρίσκεται σε μια πολύ περίεργη τροχιά γύρω από το συγγενικό του άστρο και έχει απόσταση 61 έτη φωτός από τη Γη. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταχωρήθηκαν για δημοσίευση στο περιοδικό Astrophysical Journal και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Οι καφέ νάνοι είναι ένας χαμένος αστρικός συνδετικός κρίκος – αντικείμενα δηλαδή μεταξύ άστρων και εξοπλανητών. Ξεκινάνε σαν άστρα, λάμποντας πολύ φωτεινά λόγω της βαρυτικής κατάρρευσης, αλλά δεν έχουν αρκετή μάζα για να πυροδοτήσουν την πυρηνική σύντηξη στον πυρήνα τους, οπότε σταδιακά αρχίζουν να ψύχονται. Αυτή η περιορισμένη φωτεινότητα τους κάνει πολύ δύσκολα αντικείμενα για μελέτη.

kafe nanos

Οι ακριβείς μετρήσεις του HD 4747 B μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν χάρις στα 18 χρόνια αναλυτικών μετρήσεων του συγγενικού του άστρου που ονομάζεται HD 4747 A, ένα κίτρινο άστρο ελάχιστα μικρότερο από τον Ήλιο μας (0,82 ηλιακές μάζες). Αύτο έδωσε στους αστρονόμους μια μοναδική ευκαιρία.

“Υποπτευόμασταν ότι αυτοί οι δύο “σύντροφοι” σχηματίστηκαν την ίδια στιγμή και από το ίδιο υλικό,” έιπε ο Crepp σε δήλωση του. “Έτσι μπορέσαμε να συμπαιράνουμε διάφορες φυσικές ιδιότητες για τον καφέ νάνο από το συγγενικό του άστρο, όπως την ηλικία του και την σύνθεση του. Δεν υπάρχουν άλλα αντικείμενα για τα οποία να γνωρίζουμε την μάζα, την ηλικία και την μεταλλικότητα τους
ταυτόχρονα αλλά και ανεξάρτητα από το φως που εκπέμπει το συγγενές τους άστρο. Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον HD 4747 B σαν ένα τεστ για να μελετήσουμε καφέ νάνους, επιτρέποντας έτσι αστροφυσικές μελέτες ακριβείας για υποαστρικά αντικείμενα άμεσης απεικόνισης.”

Οι μάζες των καφέ νάνων συνήθως υπολογίζονται συγκρίνοντας το φως ενός παρατηρημένου αντικειμένου με θεωρητικά εξελικτικά μοντέλα. Η ακρίβεια της συγκεκριμένης έρευνας πιθανότατα θα βοηθήσει στο να βελτιωθούν οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων όταν εφαροστούν και σε άλλα αντικείμενα.

 

Previous Article

Μυστηριώδης ευθυγράμμιση από μαύρες τρύπες παραξενεύει τους αστρονόμους

Next Article

Επαναχρησιμοποιήθηκε πύραυλος για τρίτη φορά αφού απογειώθηκε και προσγειώθηκε με επιτυχία

Διαβάστε επίσης: