Αστρονόμοι ανακαλύψαν ένα πραγματικό άστρο θανάτου που καταστρέφει έναν πλανήτη με τη βαρύτητα του.

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

 

 

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, αστρονόμοι έγιναν μάρτυρες ενός ιστορικού γεγονότος. Ένα μικρό ουράνιο σώμα να καταστρέφεται από τον λευκό νάνο (white dwarf) γύρω από τον οποίο βρίσκεται σε τροχιά.

Σύμφωνα με τη NASA, αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει μία από τις πιο φρικτές θεωρίες του σύμπαντος: ότι οι λευκοί νάνοι ­ μικρά άστρα με μεγάλη πυκνότητα που σχηματίζονται όταν ένα άστρο εξαντλήσει όλα του τα καύσιμα ή καταρρεύσει μπορούν να “κανιβαλίσουν” άλλους πλανήτες που βρίσκονται κοντά τους.

“Παρατηρούμε για πρώτη φορά ένα πλανήτη μινιατούρα να διαλύεται από εντονότατη βαρύτητα, να εξατμίζεται από το αστρικό φως και να ρίχνει σαν βροχή τα βραχώδη υλικά του στο διπλανό του άστρο”, λέει ο Andrew Vanderburg, διδακτορικός φοιτητής στο κέντρο Harvard­Smithsonian της Αστροφυσικής και συγγραφέας της εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Nature, σύμφωνα με την συνέντευξη τύπου της NASA.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το άστρο είναι το WD 1145+017, που είναι περίπου στο μέγεθος της Γης, και ο πλανήτης που καταστρέφει είναι περίπου στο μέγεθος ενός αστεροειδή. Πέρυσι, οι ερευνητές χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler (που τώρα λέγεται Κ2 mission). Ξεκίνησαν να βλέπουν μικρές αλλαγές στην φωτεινότητα ενός άστρου στον αστερισμό της παρθένου, κάτι που υποδείκνυε ότι κάτι κινούνταν μεταξύ του τηλεσκοπίου και του άστρου προς το οποίο ήταν στραμμένο.

Astronomers Just Discovered a Real-Life Death Star Ripping a Planet Apart With Gravity

Αλλά αντί να δουν ένα σφιχτό μοτίβο σε σχήμα U ενός σχηματισμένου πλανήτη, οι αστρονόμοι είδαν μια περίεργη μείωση στη φωτεινότητα που έμοιαζε με μία ουρά κομήτη και ένα δακτύλιο από συντρίμμια, κάτι που σήμαινε ότι ο πλανήτης διαλύονταν μπροστά στα μάτια τους εξ’ αιτίας της ισχυρότατης βαρυτικής έλξης του λευκού νάνου.

“Βλέπουμε ένα ηλιακό σύστημα να καταστρέφεται”, είπε ο Vanderburg, σύμφωνα με το Scientific Computing”. Αυτό είναι κάτι που δεν το έχει ξαναδεί ποτέ άνθρωπος”

“Εδώ και 10 χρόνια υποπτευόμασταν ότι οι λευκοί νάνοι τρέφονται από βραχώδη υπολείμματα, και μόλις το αποδείξαμε”, είπε ο Fergal Mullally, μέλος της ομάδας K2 και του SETI(Search for Extra Terrestrial Life). “Παρ’ όλα αυτά,πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά για να καταλάβουμε την ιστορία αυτού του συστήματος”.

Το να τα γνωρίζετε όλα αυτά είναι κάτι που πιθανότατα δεν θα επηρεάσει την καθημερινότητά σας. Όμως είναι κάτι που δείχνει την δύναμη που διαθέτουν οι αστρονόμοι. Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Kepler, το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε για την ανακάλυψη μίας μεγαλύτερης και γηραιότερης εκδοχής της Γης, οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν τις θεωρίες τους για το σύμπαν, φέρνοντας την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στο να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει στην ατελείωτη έκταση του σύμπαντος.

Previous Article

Τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα μπορούν να κατασκευάσουν όργανα κατά παραγγελία

Next Article

Ανακαλύφθηκε νέο μέρος του σώματος

Διαβάστε επίσης: