Γιατί η υπνική παράλυση είναι τόσο τρομακτική;

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η υπνική παράλυση μπορεί να είναι μια πολύ τρομακτική εμπειρία για το περίπου 50% των ανθρώπων που την έχουν ποτέ βιώσει. Κάποιοι αναφέρουν ότι βλέπουν σκοτεινές φιγούρες στο δωμάτιό τους, άλλοι ότι κάποιος τους αρπάζει το πόδι ή το χέρι και όλοι όσοι το έχουν βιώσει αναφέρουν ότι δεν μπορούν να κουνηθούν. Ούτε καν να φωνάξουν.

Ένα νέο άρθρο από Βρετανούς ερευνητές καλεί την ιατρική κοινότητα να δώσει περισσότερη προσοχή στην υπνική παράλυση, ή νυχτερινό τρόμο όπως αλλιώς λέγεται.

“Η υπνική παράλυση είναι μία περίοδος συνειδητής παράλυσης που συμβαίνει είτε λίγο πριν κοιμηθούμε είτε λίγο μετά που ξυπνήσουμε”, λένε οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Goldsmith του Λονδίνου. “Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου, ο άνθρωπος έχει πλήρη συνειδητότητα, μπορεί να ανοίξει τα μάτια του, αλλά δεν μπορεί να κουνήσει τα άκρα του και το σώμα του. Επίσης μπορεί να έχει πρόβλημα στο να ανασάνει και είναι πιθανό να βιώσει παραισθήσεις”.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό συνδέεται με το άγχος και περιλαμβάνει μια αποσύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και σώματος κατά την διάρκεια που κάποιος ονειρεύεται ή αλλιώς κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (rapid eye movement).

“Για να το θέσουμε απλά, το άτομο έχει ξυπνήσει αλλά το σώμα και ένα κομμάτι του εγκεφάλου βρίσκεται ακόμα σε ύπνο REM”, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό The Psychologist. “Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη επίγνωση για την φύση της υπνικής παράλυσης στο ευρύ κοινό αλλά και στην ιατρική κοινότητα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το άγχος και το στρες που πολύ συχνά οδηγούν σε τέτοια επεισόδια.”

Όταν περνάμε στη φάση του ύπνου REM, το σώμα μας εκκρίνει δύο ουσίες, την γλυκίνη και την GABA, οι οποίες παραλύουν το σώμα, πιθανότατα για να μην προξενήσει κάποιος ζημιά στον εαυτό του ή σε άλλους κατά την διάρκεια του ύπνου. Όταν ο εγκέφαλος λοιπόν ξυπνήσει πριν από το σώμα από αυτήν την κατάσταση παράλυσης, μπορεί κανείς να βιώσει τρομακτικές στιγμές αν δεν ξέρει που οφείλεται αυτό. Όπως αναφέραμε και πριν, τα επεισόδια αυτά συνοδεύονται συνήθως από παραισθήσεις και δυσκολία στην αναπνοή. Από τέτοια περιστατικά γεννήθηκαν πιθανότατα διάφοροι μύθοι που αναφέρουν ότι σκοτεινά πλάσματα ή δαίμονες μας στοιχειώνουν με την παρουσία τους και θέλουν να μας κάνουν κακό.

Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι αισθάνονται την παρουσία κάποιου μοχθηρού πλάσματος ενώ κάποιοι άλλοι αισθάνονται ότι θα πεθάνουν ή ότι αιωρούνται πάνω από το σώμα τους.

Φυσικά το τι ακριβώς θα αισθανόταν κάποιος ήταν ευθέως ανάλογο με τις πεποιθήσεις που είχε σε θρησκευτικά και υπερφυσικά θέματα. Άνθρωποι με πιο αναλυτικό τρόπο σκέψης που ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν τέτοιες αντιλήψεις ήταν λιγότερο πιθανό να βιώσουν έντονο άγχος μετά από ένα επεισόδιο υπνικής παράλυσης, όπως καταλήγει η έρευνα. Αν και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν με ακρίβεια την σχέση αιτίου-αιτιατού σε αυτήν τη διαπίστωση, πιστεύουν όμως ότι αυτοί που είχαν πιο αναλυτικό τρόπο σκέψης ήταν πιθανότερο να αναζητήσουν και να πιστέψουν φυσικές και επιστημονικές εξηγήσεις για την κατάσταση που βίωσαν παρά να στραφούν σε θρησκευτικές και μεταφυσικές απαντήσεις.

Previous Article

Ο ψυχεδελικός Πλούτωνας

Next Article

Πως αντιδρά το σώμα μας στην καφεΐνη

Διαβάστε επίσης: