Ερευνητής ισχυρίζεται ότι βρήκε αποδείξεις για την ύπαρξη άλλων συμπάντων

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Μια νέα έρευνα που καταχωρήθηκε στο Astrophysical Journal, ισχυρίζεται ότι βρήκε αποδείξεις για αλληλεπιδράσεις μεταξύ του σύμπαντος μας και άλλων συμπάντων εξετάζοντας την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια ανωμαλία σε μερικές περιοχές της ακτινοβολίας αυτής και πιστεύουν ότι αυτή η ανωμαλία αποτελεί απόδειξη για την ύπαρξη άλλων συμπάντων.

Ο Δρ. Ranga Chary, συγγραφέας της έρευνας, έγραψε ότι αυτές οι παρατηρήσεις μπορούν πιθανότατα να οφείλονται σε μια σύγκρουση του σύμπαντός μας με ένα άλλο του οποίου η αναλογία βαρυονίων  και φωτονίων είναι 65 φορές μεγαλύτερη από του δικού μας. Μία πρώτη μορφή της έρευνας πριν δημοσιευτεί επισήμως για αξιολόγηση, υπάρχει στο ArXiv.

Η κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία είναι το πρώτο φως που έλαμψε ποτέ στο σύμπαν. Εκπέμφθηκε για πρώτη φορά 370,000 χρόνια μετά το Big Bang, όταν το σύμπαν έγινε αρκετά κρύο για να δημιουργηθεί για πρώτη φορά υδρογόνο και τα πρώτα φωτόνια ήταν πλέον ελεύθερα να κινηθούν χωρίς να απορροφώνται από την αρχέγονη ύλη.

Παρ’ όλο που είναι αρκετά ομοιογενής, υπάρχουν μικρές αλλά εντοπίσημες διαφορές στην κοσμική αυτή ακτινοβολία που αντιστοιχούν σε περιοχές με οριακά διαφορετικές πυκνότητες: οι ελαφρώς πιο πυκνές περιοχές είναι εκεί που δημιουργήθηκαν οι γαλαξίες και τα άστρα. Η ΚΜΑ δεν είναι η μοναδική μικροκυματική εκπομπή στον ουρανό. Η ζεστή σκόνη και τα μαγνητικά πεδία δημιουργούν επίσης μικροκύματα.Όταν η ΚΜΑ χαρτογραφήθηκε, όλες αυτές οι εκπομπές μοντελοποιήθηκαν προσεκτικά για να βεβαιωθούν οι επιστήμονες ότι το σήμα που παρατηρήθηκε αποτελούνταν αποκλειστικά από φωτόνια της ΚΜΑ. Χρησιμοποιώντας αυτούς τους χάρτες ο Δρ. Chary, του πανεπιστημίου Caltech, εντόπισε μια ανώμαλη εκπομπή που σχετιζόταν με τις πέντε ψυχρές κηλίδες της ΚΜΑ (που φαίνονται στη φωτογραφία παρακάτω), περιοχές που ήταν ελαφρώς πιο πυκνές μετά το Big Bang.

Ο Δρ. Chary ισχυρίζεται ότι αυτές οι εκπομπές συνάδουν με κάτι που μοιάζει με σύγκρουση με ένα άλλο σύμπαν. Φυσικά αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις και μέχρι να υποβληθεί σε αξιολόγηση από άλλους επιστήμονες δεν είναι αποδεδειγμένη. Επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές κάνουν τέτοιους ισχρισμούς σχετικα με την ΚΜΑ. Ο Roger Penrose κάποτε ισχυρίστηκε ότι εντόπισε ομόκεντρες ανωμαλίες που συνηγορούσαν με την ιδέα του ότι το σύμπαν κάνει ατέρμονους κύκλους.

Μένει να δούμε αν οι ισχυρισμοί που παρουσιάζει στην έρευνά του ο Chary υποστηρίζονται και από τα δεδομένα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα αλλάξει τελείως την αντίληψή μας για το σύμπαν.

Previous Article

Η επιστήμη πίσω από την απιστία

Next Article

Ταξιδεύοντας μέσα σε μία μαύρη τρύπα

Διαβάστε επίσης: