Ένας νέος εκπληκτικός χάρτης του Γαλαξία μας, δημοσιεύτηκε

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες του γαλαξία μας, μόλις ολοκληρώθηκε. Η μελέτη ATLASGAL χαρτογράφησε μια μεγάλη κατανομή από παγωμένη σκόνη και αέρια του γαλαξία μας για να μπορέσει να καταλάβει το που και το πως δημιουργούνται τα άστρα.

Η μελέτη αυτή έχει αποφέρει μέχρι στιγμής 70 επιστημονικές εργασίες, και στην τελευταία έκδοση, οι αστρονόμοι συνδύασαν τα δεδομένα της έρευνας με παρατηρήσεις από τον δορυφόρο Planck της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics, έδωσε με λεπτομέρειες τις πυκνές περιοχές που δημιουργούνται τα άστρα στο γαλαξία μας και επιβεβαίωσε τον ακριβή ρυθμό δημιουργίας άστρων. Ο γαλαξίας μας δημιουργεί δεκατρία άστρα με μάζα αντίστοιχη με αυτή του ήλιου μας κάθε δέκα χρόνια.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ έγινε δυνατό με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου APEX της Χιλής, που ήταν ο προκάτοχος του σημερινού τηλεσκοπίου ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), που μελετάει το σύμπαν σε μήκη κύματος μεταξύ των υπέρυθρων κυμάτων και των ραδιοκυμάτων.

Ο Δρ. Carlos De Breuck, επιστήμονας του APEX είπε στο IFLScience: “Μπορούμε να έχουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις του γαλαξία μας γιατί βρισκόμαστε μέσα του. Έτσι μπορούμε να ζουμάρουμε στις περιοχές που γεννιούνται τα άστρα. Όταν κοιτάμε τον ουρανό με τα μάτια μας, βλέπουμε αυτές τις μαύρες λωρίδες στον γαλαξία. Αυτές οι λωρίδες σκόνης είναι τα μέρη που σχηματίζονται τα άστρα.”

Οι επόμενες παρατηρήσεις που θα γίνουν θα συμπεριλαμβάνουν και άλλα μήκη κύματος, τα οποία θα μας δώσουν μια καλύτερη κατανόηση γι’ αυτές τις πολύ σημαντικές περιοχές του γαλαξία μας.

 

xartis galaxias mas

 

Photo credit: A stunning picture of the dust lane in the Milky Way. ESO/APEX/ATLASGAL consortium/NASA/GLIMPSE consortium/ESA/Planck
This comparison shows the central regions of the Milky Way observed at different wavelengths. ESO/ATLASGAL consortium/NASA/GLIMPSE consortium/VVV Survey/ESA/Planck/D. Minniti/S. Guisard

 Previous Article

Πόσο καιρό έχουμε μέχρι να καταστραφεί το Σύμπαν;

Next Article

14 εντυπωσιακά πράγματα που όλοι θα θέλαμε να τα είχαμε δει νωρίτερα

Διαβάστε επίσης: