Τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα μπορούν να κατασκευάσουν όργανα κατά παραγγελία

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

 

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές ( 3D Printers) θα μπορούν στο κοντινό μέλλον να κατασκευάσουν ανθρώπινα όργανα όπως καρδιές, αρτηρίες και κόκαλα εισάγοντας μια νέα εποχή στην ανθρώπινη υγεία.

Επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για να εκτυπώνουν τρισδιάστατα μοντέλα από διάφορες ανατομικές δομές, με σκοπό να δημιουργήσουν ειδικά μαλακά εμφυτεύματα , μέσα στα οποία ζωντανός ιστός μπορεί να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει ανθρώπινα όργανα.

Ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής είναι μια μηχανή που δημιουργεί αντικείμενα από ένα μεγάλο εύρος υλικών: πλαστικό, κεραμικά, γυαλί, μέταλλα και ακόμα πιο πολλά ασυνήθιστα υλικά όπως ανθρώπινα κύτταρα. Ο εκτυπωτής δουλεύει με το να τοποθετεί στρώσεις από τα διάφορα υλικά, όπως οι συμβατικοί εκτυπωτές τυπώνουν το μελάνι, μόνο που οι τρισδιάστατοι μπορούν να τυπώσουν επίπεδες στρώσεις τη μία πάνω στην άλλη για να δημιουργήσουν τρισδιάστατα αντικείμενα.

“Τα μέταλλα, τα κεραμικά και τα άκαμπτα πολυμερή τυπώνονται τρισδιάστατα εδώ και πολλά χρόνια, όμως τα πιο μαλακά υλικά, που μπορούν να παραμορφωθούν από το βάρος τους, είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρηθούν κατά την διαδικασία της εκτύπωσης”, λέει ο Adam Feinberg, βιοιατρικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και κύριος συγγραφέας της έρευνας.

Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τρισδιάστατους εκτυπωτές για να κατασκευάσουν συμπαγείς ιατρικές συσκευές, εξατομικευμένες για κάθε ασθενή. Αυτές οι συσκευές μπορεί συμπεριλαμβάνουν ακουστικά βοηθήματα και προσθετικά χέρια. Όμως χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές για τη δημιουργία μαλακών εμφυτευμάτων, μια διαδικασία που ονομάζεται βίο-εκτύπωση, μπορούμε να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές μεταμοσχεύσεις για να “επισκευάσουμε” ή να αντικαταστήσουμε κατεστραμμένα όργανα σύμφωνα με τον Feinberg.

Previous Article

Πόσο κοντά είμαστε στο να βρούμε μια νέα Γη;

Next Article

Αστρονόμοι ανακαλύψαν ένα πραγματικό άστρο θανάτου που καταστρέφει έναν πλανήτη με τη βαρύτητα του.

Διαβάστε επίσης: