Ανακοίνωση της Nasa στις 05/11 για την ατμόσφαιρα του Άρη

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Σε μια πολύ αναμενόμενη ανακοίνωση την Πέμπτη 05/11, η NASA αποκάλυψε ότι ο ηλιακός άνεμος είναι αυτός που απογύμνωσε την ατμόσφαιρα του Άρη – ένα φαινόμενο που πιθανότατα δεν θα συμβεί στον πλανήτη Γη.

«Για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα [αυτό που συνέβη στην Ατμόσφαιρα του Άρη], εγώ θα αναφέρω την φράση του Bob Dylan:” Η απάντηση, φίλε μου, είναι στον άνεμο ” δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της Mars Exploration στο πρόγραμμα της NASA, Michael Meyer. Μετά από έξι μήνες από την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ηλιακός άνεμος απογύμνωσε το αέριο που κάποτε ήταν στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Άρη ».

“Ο Άνεμος αρπάζει ιόντα και τα αφαιρεί από τον πλανήτη” δήλωσε ο Bruce Jakosky μέλος της Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής της NASA.

 O Άρης είχε κάποτε κατάφυτες κοιλάδες και  λίμνες που έμοιαζαν πολύ με της Γης, λένε οι επιστήμονες. Ωστόσο, οι δύο πλανήτες διαφέρουν σε ένα βασικό τρόπο: Η Γη προστατεύεται από ένα παγκόσμιο μαγνητικό πεδίο που εκτρέπει τον ηλιακό άνεμο μακριά από την ατμόσφαιρα, ενώ το μαγνητικό πεδίο του Άρη είναι αρκετά παχύ για να αποτρέψει τον ηλιακό άνεμο να φτάσει στην επιφάνεια της, αλλά όχι για να διαβρώσει την ατμόσφαιρα .

NASA Mars Announcement November 2015: Here's What Happened to Mars' Atmosphere

NASA Mars Announcement November 2015: Here's What Happened to Mars' Atmosphere

Τα δεδομένα προήλθαν από το διαστημόπλοιο MAVEN της NASA (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), η αποστολή του οποίου ήταν να μελετήσει την ατμόσφαιρα του Άρη. “Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του MAVEN για να αποδείξουν  ότι η απώλεια ιόντων από την ατμόσφαιρα του Άρη στο διάστημα, έγινε κατά τη διάρκεια του χρόνου, δίνοντας εικόνα για την ιστορία της ατμόσφαιρας του Άρη και το κλίμα, το νερό σε υγρή μορφή και την κατοικησιμότητα του πλανήτη», σύμφωνα με την διαστημική υπηρεσία της Maven. Το Maven έφθασε στον Άρη στο Σεπτέμβριο του 2014.

Η ανακοίνωση της Πέμπτης ήρθε μετά την ανακάλυψη της NASA, τον Σεπτέμβριο, για την ύπαρξη υγρού νερού στο Άρη, μια ανακοίνωση που πιθανόν να αποδείξει ότι ο κόκκινος πλανήτης κάποτε είχε ζωή. Μερικοί επιστήμονες βλέπουν την ανακάλυψη ως ένα βήμα προς τη θέσπιση ανθρώπινης αποικίας στον Άρη.

Ο πρώην επικεφαλής της NASA για τον Άρη Doug McCuistion είπε στην Boston Herald ότι η εξεύρεση τρεχούμενου νερού στον Άρη ήταν το “έναυσμα για εύρεση ζωής και δημιουργία αποικίας στον Άρη.”

Previous Article

Ιδιοφυΐες που άλλαξαν τον κόσμο- Αρχιμήδης (Ντοκιμαντέρ)

Next Article

Το να μεγαλώνει ένα παιδί με σκύλο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξει άσθμα

Διαβάστε επίσης: